събота, 23 януари 2021 г.

Вандали оскверниха гроба на Стоянка Мутафова

  

Гробът на легендарната Стоянка Мутафова е бил поруган, съобщи нейният мениджър Евгени Боянов, цитиран от "Монитор". Вандали са откъртили месинговия кръст, монтиран на паметника до снимката на звездата и съпруга ѝ Нейчо Попов.

Боянов и дъщерята на актрисата - Мария Грубешлиева-Муки били на гроба на Мутафова, който е в Централни софийски гробища в неделя, когато почистили замръзналите цветя от паметната плоча и  положили нови. 

В четвъртък обаче мениджърът на актрисата бил информиран за вандалщината. 

Себестойността на откраднатия метален елемент е около 500 лева. От Общинско предприятие "Гробищни паркове" в такива случаи са длъжни да покрият щетите, тъй като те работят с охранителна фирма, която са наели да опазва вечния покой на софиянци. Боянов и Муки са подготвили жалба до общинското предприятие, която предстои да бъде входирана през новата седмица.

Двамата досега не са се сблъсквали с подобен казус и не знаят колко време ще е нужно, за да получат отговор оттам, защото "Гробищни паркове" са затрупани с подобни оплаквания от потърпевши. 

Вандалският акт е в навечерието на 99-годишнината от рождението на великата комедиантка - на 2 февруари, напомня личният ѝ мениджър, който продължава да работи и с Грубешлиева по различни проекти, свързани с името на Стояна.

Елегантният надгробен паметник от черен гранит бе поставен в началото на зимата. Той е проектиран от скулптора Десислав Байчев, автор и на общата паметна плоча на Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев пред входа на блока им.

Новините от днес и със задна дата