вторник, 26 януари 2021 г.

Окончателно: Шофьорът, убил с камиона си 5-годишната Марая, ще лежи 3 г.

  

                                        Снимка: БТА

Върховният касационен съд постанови 3-годишна ефективна присъда на 77-годищния шофьор на камион Петко Славов, който на 12 ноември м.г. прегази и уби на място 5-годишно момиченце в русенския кв. "Долапите".

Трагедията стана на ул. "Бяла Черква" в русенския квартал, където малката Марая бе блъсната от камиона "ГАЗ-53", докато водачът правел завой. Мъжът първо избяга от местопрестъплението, но по описание на камиона от очевидци по-късно беше задържан. В обвинението срещу Петко Славов са включени три нарушения на правилата за движение по пътищата, довели до смъртния резултат, както и бягство от местопроизшествието. По-късно от прокуратурата съобщиха, че мъжът вече е бил осъждан за причинена смърт на пътя. Имал е присъда и за причиняване на средна телесна повреда на дете, което блъснал.

Окръжният съд в Русе призна Славов за виновен, но тъй като процесът бе гледан при съкратено съдебно следствие, наказанието му бе намалено с една трета на 3 години "лишаване от свобода" и забрана за управление на МПС за пет години.

След това обаче Апелативният съд увеличи наказанието с една година, като подсъдимият обжалва присъдата пред Върховния съд.

Върховните магистрати намалиха с година наказанието на шофьора, като решението им е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Новините от днес и със задна дата