събота, 30 януари 2021 г.

Проф. Мурджева не е оптимист за развитието на Ка-19 в България

 

Възможно е да има трета вълна, след като започнаха да циркулират още варианти на коронавируса. Това заяви в ефира на Нова телевизия клиничният имунолог проф. д-р Мариана Мурджева от Националния ваксинационен щаб."
Това са генетични варианти на вируса и очаквам да продължава да ги има. Има голям селекционен натиск върху вируса и това е резултат от неговата циркулация сред обществото. Това води до намаляване на патогенния му потенциал, но това го кара да се променя, за да е по-устойчив на средата", обясни тя.

По думите ѝ в момента има три мутации: "Британската мутиция вече циркулира из Европа, другата е южноафриканската, а последната идва от Бразилия."

"Антителата на имунизирани с ваксината на "Пфайзер", могат успешно да неутрализират новата британска мутация на К-19. По отношение на АстраЗенека, там чакаме да получим конкретни резултати за клиничните изпитвания, но до момента се знае, че е изпитвана в 4 изпитвания, някои от които във Великобритания и Южна Африка. В две от тях се показва, че имунизацията има добра ефикасност", казва имунологът. 

"Очакваме ваксината на АстраЗенека да бъде доставена още следващия месец." По думите й се очакват и още разработки на ваксини, които да влязат в страната ни. 

"Първите доставки на ваксините, които имахме на Пфайзер и Модерна, бяха много малки количества. Очакваме още през март много повече дози и по-големи количества, което ще допринесе за по-бърза ваксинация на повече хора", категорична е професорката. 


"За да се спасим от епидемията, трябва да разчитаме освен на масовото ваксиниране, но и на спазване противоепидемичните мерки", смята Мурджева. 

"Хората, преболедували ковид, изграждат имунен отговор срещу вируса. При над 70% от тях този отговор достига пиковите си стойности при втория-третия месец. При някои от преболедувалите има антитела и през 9-ия месец", обясни тя. 

"Добре е при преболедувал човек да се изчака поне 3 месеца и след това да се направи тест. Ако титърът на антителата е намалял, чак тогава може да се говори за пристъпване към ваксиниране", добави тя. 

На въпрос дали е опасно безсимптомен носител на К-19 да се ваксинира, тя обясни, че няма проблем. "Ваксината едва ли ще повлияе на симптоматиката. Ако обаче имате остри симптоми на заболяването, то не е добре да се имунизирате", каза тя. 


По думите й има възможност човек да се зарази след първата ваксина. "Имунната ни система не може толкова бързо да подготви имунната си реакция срещу вируса. Трябва да минат поне 14 дни", каза д-р Мурджева.

Новините от днес и със задна дата