понеделник, 4 януари 2021 г.

Красимир Вълчев: След 18 януари по-големите ученици може да се върнат в клас

 Около 500 ученици и 40 учители са под карантина - NOVA 

След 18 януари можем да очакваме поетапно връщане на учениците към присъствена форма на обучение. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Днес той посети столичното 143-то ОУ "Георги Бенковски", за да провери как върви учебният процес след завръщането на децата от 1 до 4 клас в клас.

По думите му първо трябва да мине една пълна седмица на присъствено обучение, да се проследи броят на заболелите и да се вземат конкретните решения.

"Необходимо е да имаме пълна работна седмица, данните от празниците и почивните дни не са напълно показателни и напълно реални от гледна точка на отчетените случаи. В тази връзка ще обсъдим, вероятно следващата седмица, вероятно ако има такъв вариант в подобряване на ситуацията и частично връщане на учениците от 18, а не от 11 януари, защото ни е необходима една пълна седмица", обясни министърът, цитиран от Фокус.

По думите му ситуацията с коронавируса може да се подобри или влоши заради празниците. Ако се подобри, ще се пристъпи към режим на редуване - една част от учениците да са вкъщи, една в класните стаи", поясни Вълчев.

Вълчев посочи, че е в диалог със здравния министър от 11 януари да бъдат разрешени  допълнителни дейности като провеждането на държавни изпити по професия и олимпиади.

"Особено тези за учениците в 4 клас, които са свързани с кандидатстване в природо-математическите гимназии. Моята заповед е формално до 31 януари, тъй като е синхронизирана с тази на министъра на здравеопазването.

Има вариант ситуацията да се влоши било заради празниците, било заради новия щам на вируса. Всички страни живеем в тази непредвидима ситуация. Факт е, че през последните 3-4 седмици предприехме мерки, които подобриха ситуацията. Те не са крайни от една страна, но от друга страна са ефективни", уточни образователният министър.

Красимир Вълчев отчете, че през миналата година образователната система е доказала, че във всеки момент може да превключи от присъствена към електронна форма на обучение и обратното. 

От днес бе възобновено присъственото обучение за учениците от първи до четвърти клас в училищата и в детските градини в страната. Учениците от 5-и до 12-и клас ще продължат да учат дистанционно поне до 18 януари. Според издадена на 31 декември от Красимир Вълчев заповед обучението в електронна среда трябваше да продължи до 31 януари, докогато продължават ограничителните мерки, въведени от министъра на здравеопазването за цялата страна.

Новините от днес и със задна дата