четвъртък, 28 януари 2021 г.

1400 ТИР-а чакат на Капъкуле да влязат в България (видео)

  

Колона от около 1400 товарни автомобила се е натрупала в района на ГКПП "Капъкуле" на турско-българската граница. ТИР паркингът на турския пункт е задръстен и се е образувала дълга опашка от камиони, които чакат да преминат на българската митница.

Натрупването на камиони е поради факта, че оттам минава основният път на турския износ към България и европейските държави. По данни на турската митница от началото на 2021 г. турският износ за европейските държави се е увеличил значително в сравнение с миналата година. 

Според статистиките през декември 2020 г. 950 ТИР-а са превозили товари през "Капъкуле". А от началото на тази година (1-27 януари 2021 г.) 1200 камиона са излезли от пункта към българската митница.

Зимната обстановка и снеговалежът в пограничните райони затрудняват допълнително обстановката.

Превозвачески фирми твърдят, че ТИР-овете чакат по два дни, докато преминат на българската митница.

По-голямата част от товарите им са за европейските държави. В турския износ са включени най-разнообразни артикули - от строителни материали и машини, текстил и конфекция, до хранителни продукти и цветя.

"Сняг, зима, апокалипсис ни влияят, но няма какво да се прави, това е нашата работа. Имам общо 10 тона цветя в автомобила си и трябва да ги взема и да ги доставя възможно най-скоро в Дания", казва превозвачът Мурат Бингьол пред Yenicaggazetesi.

Якуп Арманкая, който превозва текстилен товар до Англия споделя, че вече чака 38 часа, за да премине границата./dir.bg

Новините от днес и със задна дата