четвъртък, 10 декември 2020 г.

Защо се сринаха Facebook, Messenger и Instagram

  

По-рано днес Facebook, Messenger и Instagram претърпяха срив в Европа. В някои страни, като Англия, Дания, Белгия и Полша, бяха засегнати мнозинството от потребителите, а сривът изобщо не бе равномерен.

Например данните за проблеми от Шотландия са много по-малко, а в България оплаквания от потребители има основно от София, Бургас и Русе.

"Наясно сме, че някои хора имат проблеми с изпращането на съобщения в Messenger, Instagram и Workplace Chat. Работим за възможно най-бързото възстановяване на нещата", заявиха от Facebook, но без да уточняват причината за срива.

Каква е възможната причина за проблемите?

Facebook иска да интегрира своето чат приложение Messenger и в Instagram. Възможно е нещо да се е объркало и затова някои потребители да имат проблеми. Компанията на Зукърбърг е известна с това, е не пуска обновленията си едновременно за всички. Интегрирането на Messenger в Instagram обаче започна още през лятото.

Друга много вероятна причина е проблем със сървърите. Някои улики насочват именно към това, защото в определени райони потребители се оплакват, че нямат никакъв достъп до чат историите си.

Трето възможно обяснение е свързано с планиран ъпдейт, който се е объркал.

Facebook понесе доста критики за въвеждането и налагането на новия дизайн, който на практика представлява ъпдейт. Въпреки това някои функции са станали по-сложни за употреба, а подредбата на нюзфийда - по-хаотична.

Възможно е да има и друга причина, за която няма как да предполагаме. Facebook не винаги разкриват на какво се дължат сривовете в приложенията им.

Данните от DownDetector категорично показват, че проблемите са били отстранени, макар някои потребители все още да не могат да ползват Instagram или ат приложението Messenger.

Новините от днес и със задна дата