четвъртък, 10 декември 2020 г.

По-малко от половината медици на първа линия са склонни да се ваксинират

 Китайската ваксина срещу Covid-19 с 97% ефективност - Свят - DarikNews.bg 

"Към днешна дата 47-48 на сто от медицинските служители на първа линия в лечебните заведения проявяват интерес за поставяне на ваксина срещу COVID-19", това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.

Той подчерта, че България е готова да приеме първата пратка от ваксини, като се очаква това да стане в началото на следващата година.

"Ваксината ще се съхранява на температура минус 75 градуса. След изваждане от фризера трайността ѝ е пет дни при температура от 2 до 5 градуса", уточни министърът.

По-рано днес на редовния брифинг на здравните власти, той изтъкна, че създаването на ваксините за този вирус не е започнало през март тази година и припомни за подобна вирусна инфекция през 2003 г.

"Сегашният вирус може да се каже, че е втора версия на вируса от 2003 г. и фирмите работят по създаването на ваксина. Твърденията, че ваксините са създадени много бързо и крият рискове за живота и здравето на хората, са неверни", заяви Ангелов.

Той отново коментира и горещата тема - дали яслите и детските градини ще отворят по-рано от предвиденото - идния понеделник.

"Само цифрите ще покажат какво решение да вземем и няма да бъде късно, ако то бъде взето в неделя", каза министърът, който миналата седмица допусна това да стане, но днес не беше толкова категоричен.

По думите му когато и да бъде издадена заповедта за отваряне на ясли и детски градини, те вече имат готовност и ще могат да реагират.

"Няма забавяне на трансфери към НЗОК, а има дефицит, който се дължи на несъбрани постъпления в бюджета на НЗОК", каза още той пред депутатите и припомни, че Министерският съвет реши да одобри допълнителни средства по бюджета на МЗ, за да се компенсира тази липса.

По думите му дефицитът няма да има никакви последствия за партньорите на НЗОК.

Новините от днес и със задна дата