сряда, 2 декември 2020 г.

Пет тежки поражения от Covid-19 за човешкото тяло

Пет ужасни последици от Covid-19 за човешкото тяло

Дълго време учените изучават последиците от коронавирусната инфекция. Има някои дългосрочни ефекти, които компрометират психическото и физическото здраве. 

Според канадски лекари са възможни дори критични разстройства.

Още в началото на пандемията някой хора смятаха, че трябва да се разболеят по-бързо, за да придобият имунитет. Днес много от тях осъзнават, че идеята противоречи на здравия разум. Все още няма стаден имунитет, но има цял списък от проблеми, провокирани от заболяването.

След инфекция при хората, според констатациите на университета в Реджина, има неконтролирани и неразумни чувства на безпокойство и стрес. Страхът може да бъде свързан с абсолютно всичко - заразяване с вируса, загуба на работа и т.н.

Работата на мозъка се нарушава при пациентите. Университетът в Чикаго, Университетът в Кеймбридж и Имперския колеж в Лондон твърдят, че вирусът води до дългосрочно когнитивно увреждане. Ефектът е равносилен на стареенето на мозъка в продължение на десет години. Нивото на IQ на човек спада.

Коронавирусът засяга и сърцето. Възможно е възпаление и увреждане на самия сърдечен мускул, както и нарушаване на системите, свързани с работата на сърцето. Наличието на други заболявания само влошава състоянието на пациента.

Covid-19 уврежда белите дробове, органът, най-засегнат от инфекция. Експерти от Университета на Южна Каролина в Лос Анджелис стигнаха до заключението, че коронавирусът в напреднали случаи води до увреждане. При 56% от пациентите след изписване от болницата проблемите с белите дробове продължават.

Вирусът подкопава имунната система или, напротив, ви кара да реагирате на най-малките промени в тялото. Ако в първия случай човек стане уязвим към много заболявания, то във втория случай има различни видове възпаления в цялото тяло. Свръхактивен имунитет обикновено се проявява при деца и рядко при възрастни./Zdrave.to

Новините от днес и със задна дата