понеделник, 7 декември 2020 г.

Експерт с важни финансови новини за пенсиите

 

Частните пенсионни фондове държат в българските банки кеш в размер на над 1 млрд. лева. Готови сме тези пари да ги платим на населението. И това ще стане почти веднага. Законът регламентира да има възможности за плащания - изцяло възстановяване на сумата от партидата, разсрочено или пожизнено плащане.

Това обясни пред БНР Даниела Петкова, член на УС на частните пенсионни фондове. 

Тя поясни, че хората имат права да си получат парите при навършване на възраст, за разлика от правата при получаване на държавна пенсия, където освен възраст се изисква и стаж. 

80% от хората, от жените, при навършване на възраст имат интерес да си вземат еднократно или разсрочено парите. Около 25% от жените, които имат натрупани в партидите си до 2500 лева, вероятно нямат стаж и все още няма да имат възможност да се пенсионират.

Около 50% от жените биха получили минимална пенсия от ДОО, тя е гарантирана и не би могла да се преизчислява, а те еднократно или разсрочено ще си получат сумите от универсалния фонд“. 

В предаването „12+3“ Даниела Петкова изрази опасения, че 

в последния момент нещо може да се промени в законодателството за втория стълб, така че да се попречи на хората да имат достъп до парите: 

Прави се, за да се прехвърлят парите в НОИ... Искаме ускорен достъп до парите на хората в универсалните фондове, антикризисна мярка е. Единственото което се иска държавата, политиците, синдикатите да разрешат да си ги получат“. 

Петкова посочи, че до този момент най-високата пенсия, която е изчислена, е 173 лева

Новините от днес и със задна дата