вторник, 22 декември 2020 г.

Българинът, участвал в разследването за Навални разказа как един от отровителите се е издал

 

Подробности за опита за покушение срещу руския опозиционер Алексей Навални бяха разкрити в съвместно разследване на журналисти от няколко групи и медии преди дни. Сред тях е българинът Христо Грозев от разследващия сайт Bellingcat.

Тяхното заключение е, че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е следила блогъра и стои зад отравянето му.

Грозев е работил заедно с Навални и хора от неговия екип, разказа самият той пред БНТ.

"За Кремъл е много трудно да признае и да допусне, че журналисти са направили това разкритие, затова е много по-малко унизително да се твърди, че това са западните служби", подчерта Христо Грозев.

След разговор с Навални се е наложило да се премести при него за почти месец, за да довършат това разследване докрай и да е сигурен той, че западните служби на се свързани с него, а е направено само от журналисти.

"За да има пълна прозрачност, защото си давах смета какъв ще е скандалът, ние направихме много подробно описание на методологията, по която стигнахме до изводите", заяви Грозев.

Дал е подробно описание на много руски вестници и медии как са разследвали - точка по точка. Два руски вестника, единият от които е "Комерсант", са направили експеримент дали е възможно журналисти, използвайки неговата методологията, да стигнат до този извод и са заключили, че е възможно.

До извършителите са стигнали благодарение на предварително разследване, свързано с отравянето с "Новичок" на Скрипал и дъщеря му във Великобритания през 2018 г. По тази нишка са стигнали до отровителите на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев в България, а в едно последващо разследване преди около 3 месеца са открили институтите в Русия, които се занимават с тайно производство на химическо оръжие.

И след като проследили разговорите на някои от шефовете на "Сигнал" и Институт по акустика - са видели, че имат пикове на общуване с хора от ФСБ в дните преди отравянето на Навални. Същите тези хора са пътували с Навални общо 37 пъти през последните 4 години, обясни Грозев.

Само един от химиците от шестимата от ФСБ, свързани с отравянето, се е хванал на "кукичката" и се е разкрил при разговор с Навални. Той е бил последен от всички, на които опозиционерът се е обадил.

"Учудващо е, че този човек повярва, но наистина Навални направи една гениална актьорска изява, направи се е на шеф на националната сигурност Патрушев", разказа Христо Грозев.

Разкрилият се Кудрявцев - специалист по бойни отровни вещества, който и друг път е преследвал Навални, си е разказал всичко - той е разчиствал следите след приземяването на самолета в Омск, уточни българският журналист.

По думите на Кудрявцев спасяването на Навални е било възможно благодарение на това, че самолетът се е приземил много бързо след отравянето и бързо пристига спешната помощ, която реагира много точно, за да го спаси - с атропин, допълни Грозев.

Според разследващия журналист има много добре разработена технология за прикриване на техните деяния, с очевидни шпионски маньоври, но всеки от тях допуска грешка рано или късно и важното е да намериш такава грешка. В този случай са намерили 3 грешки - по време на операцията агенти - лекари по образование са си включвали личния телефон за секунди и това ги геопозиционира - първо в Новосибирск, а после в Омск - само 20 минути след отравянето.

Как выглядит современный Шерлок Холмс можно увидеть на этом фото. Слева Кристо Грозев — главный автор вчерашнего...

Публикувахте от Алексей Навальный в Вторник, 15 декември 2020 г.

Новините от днес и със задна дата