сряда, 2 декември 2020 г.

Германецът, който уби с кола петима души в Трир, започна да говори пред полицията

  

Германската полиция съобщи, че мъжът, който вчера навлезе с автомобила си с повишена проходимост в пешеходна зона в югозападния град Трир, убивайки петима души и ранявайки 14, е започнал да дава показания, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Властите обаче засега не дават никакви подробности какво е казал той по време на разпита.

Мъжът беше арестуван на местопрестъплението и идентифициран като 51-годишен германец, роден в Трир. Предстои той да бъде изправен пред съдия, за да бъде издадена заповед за неговия арест. Ще му бъде направена и психиатрична експертиза. Още вчера обаче кметът на града заяви, че мъжът е действал в състояние на амок. Според очевидци в продължение на минута буквално помитал умишлено хора, преди полицията да успее да го спре.

Извършителят няма постоянен адрес и е живеел в използвания при нападението джип Ленд Роувър Фрилендър (първоначално беше съобщено, че става дума за Рейндж Роувър), който бил взел назаем от приятел, посочиха властите. Той бил електротехник, но дълго време бил безработен. Не се изключва дори опит за самоубийство, тъй като малко преди атаката мъжът оставил странно съобщение в социалните мрежи.

На пресконференция късно снощи беше съобщено, че няма данни за някакъв терористичен, политически или религиозен мотив, който да е изиграл роля при нападението.

Извършителят е употребил сериозно количество алкохол преди инцидента - много над разрешеното по закон. Отчетени са 1,4 промила.

Четирима души продължават да са с опасност за живота в болница, а петима други имат сериозни наранявания. Шестима са по-леко пострадали. Майката на 9-месечното бебе, убито при атаката, е сред настанените в болница. Бащата обаче е сред убитите. Оцеляло е другото им малко дете.

Късно снощи един от ранените е починал. Сред убитите са 25-годишна жена и 45-годишен мъж от Трир. Най-възрастната жертва е на 73 години.

 

 

Новините от днес и със задна дата