понеделник, 21 декември 2020 г.

Ще има ли снежна Коледа? Какво време да очакваме през празниците?

 И студеното време е полезно | Алтернативна медицина

Променливо време, с редуване на затопляния и застудяване ще се редува в последните 10 дни  на годината.

Днес ще бъде облачно. Съвсем слаб дъжд ще превали на места по Черноморието, а в страната ще има и слаби преръмявания, които няма да донесат съществени валежни количества. 

Температурите ще бъдат от 3 до 8 градуса. Ще духа слаб вятър от североизток. 

През нощта ще бъде облачно. Отново на отделни места ще преръми или ще превали съвсем слаб дъжд. Минималните температури ще са от около минус 1 до плюс 3 градуса.

Утре съществена промяна на времето няма да настъпи. Температурите сутрин ще бъдат около и малко  над нулата, а дневните ще са от 3 до 8. Ще бъде облачно, с временни разкъсвания на облачността. В Тракия и Дунавската равнина ще духа слаб вятър от изток.

В сряда минималните температури ще останат почти без промяна, но през деня ще започне промяна на времето. Вятърът ще се ориентира от югозапад и температурите ще започнат да се повишават, достигайки 7 до 12 градуса. Отначало малко по-ниски ще останат в отделни райони, разположени ниско  в низините.

В четвъртък, на 24 декември облачността ще бъде променлива, по-често висока и средна. Ще се затопли още и минималните температури ще са от 1 до 7, а дневните - от 9 до 14 градуса, на места в Дунавската равнина до 15.

Най-топло ще бъде в деня на Коледа, когато дневните температури ще достигнат мартенски стойности от 11 до 16-17 градуса. На места, чувствителни на южен вятър не са изключени и такива с градус-два по-високи.

Облачността ще бъде променлива, предимно средна и висока, но към края на деня от запад ще се увеличава  и вплътнява.

Ще духа слаб, до умерен южен вятър.

През нощта срещу събота от северозапад ще завали дъжд. Вятърът ще се ориентира от северозапад.

През деня валежите от дъжд ще обхванат по-голямата част от страната, а привечер и през нощта срещу неделя, с нахлуването на по-студен въздух, отначало по високите места, а по-късно и в Предбалкана дъждът ще преминава в сняг. Дневните температури в събота след обяд ще бъдат от 1-2 градуса по високите полета до 7-10 в източните райони.

През деня в неделя все още ще превалява, но валежите от запад до вечерта ще отслабват и спират.  Снежна покривка е възможно да се образува по високите полета и в планините, но повече конкретни подробности за това очаквайте в следващите дни. 

Ще бъде по-студено с дневни температури от около нула градуса в котловините на запад до плюс 5-6 на югоизток.

Следващата седмица ще започне с ниски температури в понеделник сутрин: от около минус 6-7 до нула градуса, но ще започне постепенно повишение и през деня във вторник на повечето места те ще са от 4 до 10-11 градуса. В низините на места ще има мъгли.

Според предварителните прогнози, постепенното повишение на температурите ще продължи в дните преди Нова година.

Новините от днес и със задна дата