неделя, 20 декември 2020 г.

Зоран Заев: Трябва да търсим решение с България, а не е ясно какъв е проблемът

  

"Процесът на европеизация на нашата страна може да бъде постигнат като сме посветени на европейските ценности и ние ще направим това със или без блокади. Ние сме приятели с България, ние трябва да решим проблема, но аз не знам какъв е проблемът", това заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, цитиран от агенция МИА и БТА.

Той каза това при посещение в град Битоля вчера.

"Ние дефинирахме, че краткото и дългото име на страната е едно и също - Република Северна Македония, ние нямаме териториални претенции, ние сме приятели и ние изразихме пълно доверие", каза още Заев пред репортери във връзка с отношенията с България.

Историята повече няма да се изучава като отделен предмет в Република Северна Македония, а като част от обществените науки, съобщи по-рано министърът на образованието Мила Царовска, представяйки новата концепция за образователната система.

Предложената от министерството нова концепция предвижда и биологията и химията да бъдат изучавани в един предмет - природни науки.

"Този модел прилича на финландския, макар да е македонски, с наша специфика, капацитети и възможности", каза министър Царовска, цитирана от Пулс24.

"Основното образование е база на образованието и затова започваме тъкмо оттам. Новата концепция ще означава повече време в училище, по-малко предмети, тоест обединяване на няколко предмета в един, повече взаимодействие между учителите и учениците и между самите ученици", заяви министър Царовска.

Новият модел в образованието предизвика бурни реакции.

Според ВМРО-ДПМНЕ премиерът Зоран Заев, "за да угоди на българите", премахвал обучението по история в основните училища, което било срам за държавата, която се отказва да изучава своята история. Освен това хиляди преподаватели може да останат без работа.

Опозиционната партия призова за оттегляне на новата концепция за образованието и за незабавно представяне на съдържанията, които са отхвърлени, и на тези, които остават в учебната програма. От ВМРО-ДПМНЕ искат също широки обществени дебати, в които да бъдат включени всички значими фактори - институции, институти и учени, за да не се случи така, че "македонската история да бъде отнета от македонското бъдеще"

Новините от днес и със задна дата