четвъртък, 3 декември 2020 г.

Ябълките подобряват имунитета и работата на белите дробове

 Най-вкусният сорт ябълки в света | Обекти 

Въпреки че по магазините ни предлагат какви ли, не екзотични пло­дове, добре е да си спомним детство­то, когато цяла зима на трапезата ни е имало от хубавите нашенски ябълки. И родителите са ни казвали: "Яж ябълка, за да си здрав." Знаели са го от своите майки и бащи.

А учените са доказали, че ябълките подобряват имунитета и работата на белите дробове, като ни предпазват от респираторни заболявания и небла­гоприятните екологични фактори.

Какво съдържат?


Тези райски плодове са богати на много минерални вещества (калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо) и, витамини (А, С, Е, В,, В„ В6, РР, фолиева киселина).

А рядко срещаният витамин G (който се нарича витамин на апе­тита) е в най-голямо количество в ябълките в сравнение с другите плодове. При това всички полезни еле­менти лесно се усвояват от на­шия организъм.

Дори витамин А, който е отк­рит в яркооцветените зеленчуци и плодове, в ябълките е в по-голямо количество (един път и половина), отколкото в оранже­вите портокали.

Все пак е трудно да си наба­вим желязо само от райския плод - също както и от растителната храна. Но пък ябълките съдър­жат вещества, които спомагат за усвояването на желязото от мес­ните продукти. А така също на калция - от млечните.

Сурови или варени, с кората или обелени


Специалистите съветват да ядем ябълките сурови, тъй като при термич­на обработка тези плодове губят до 70 процента флавоноиди - вещества, ко­ито имат антиоксидантна активност. Много полезна е и кората на пло­довете и месото под нея, затова ху­баво ги измийте и не ги белете.

Избери българските


Нашите ябълки узряват на дърво­то, а вносните ги късат неузрели, за да не се развалят по пътя. Освен то­ва при транспортирането чуждозем­ните ябълки губят витамините си.

Внимание: Вносните плодове чес­то са покрити със защитен слой от вреден восък. Затова, ако сте купили вносни ябълки, след като ги измиете, непременно трябва да ги обелите.

За Framar.bg: Вестник "Куриер"

Новините от днес и със задна дата