събота, 12 декември 2020 г.

Българин разказа колко печели в Белгия и Нидерландия при карантината

  

Пробвах се, работих къде ли не, просто не става у дома. Заплатите не стигат за нищо. Това е. Имам две деца - едно на училище, друго в детска градина, но заминах. Съпругата ми се занимава с отглеждането им.

Аз се трудя, за да им осигуря нормално детство. Вадя по 2 500 евро. 1000 от тях всеки месец заминават към Родопите, разказва пред 24rodopi.com пресен гурбетчия. 

43-годишният Стоян е от няколко месеца зад граница. Първо в Белгия, после в Нидерландия. Прави ел. инсталации на строежи. Потокът от родни гастарбайтери пък не е спирал, казва родопчанинът, дори по време на пандемията. 

Самият той е в една квартира с още няколко нашенци от региона. Всички ангажирани в строителството. Неговата история е умножена по няколко хиляди в областите Кърджали и Смолян. 8 857 души са напуснали страната от началото на тази година до 6 декември. Това отчита 

Департаментът по икономически и социални въпроси към ООН, е установила проверка на 24rodopi.com. Към декември в България са се родили 61 027 деца. Починалите за същия период обаче са 97 876. 

Популацията в страната ни е формирана с обратен знак, след който е цифрата от 45 706. По брой на населението през 2020-а сме по-зле отколкото през 1951 година, когато в България е имало малко над 7 000 000 души. 

Според информационния брояч и анализ на ООН, страната ни към момента е с население от 6 880 058 души. Най-голям пик по този показател е бил през 86-а година на миналия век, когато населението на България достига близо 9 млн. души.

Новините от днес и със задна дата