събота, 12 декември 2020 г.

Англия праща военни кораби при Брекзит без сделка

 Англия праща военни кораби при Брекзит без сделка - Свят | Vesti.bg

Великобритания подготвя военни кораби за защита на риболовните зони в случай на липса на споразумение с Европейския съюз за Брекзит, съобщава Би Би Си.

Търговските преговори продължават в Брюксел, като остава по-малко от ден до крайния им срок. Постигането на споразумение обаче изглежда все по-малко вероятно.

Британското военно министерство обяви, че четири патрулни кораба на Кралския флот са готови да защитят риболовните води на Обединеното кралство.

Крайният срок за преговорите в неделя беше определен от британския премиер Борис Джонсън и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, след като двамата се срещнаха в Брюксел в сряда.

Джонсън заяви, че ЕС трябва да направи "голяма промяна" по отношение на основните проблеми, свързани с риболовните права и правилата за бизнес конкуренция, докато Фон дер Лайен посочи, че "трудните" преговори вероятно ще завършат без сделка.

ЕС отхвърли искането на Джонсън да заобиколи Европейската комисия и да преговаря директно с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел по нерешените въпроси.

Според представители на ЕС на британския премиер е било казано, че дискусиите могат да се провеждат само чрез главния преговарящ Мишел Барние.

Новините от днес и със задна дата