вторник, 15 декември 2020 г.

Екскурзовод от Бургас вече втори месец ходи по институции, за да докаже, че има право на обезщетение при безработица ВИДЕО

  

                                      Снимка: Скрийншот от NOVA

Екскурзовод от Бургас вече втори месец ходи от институция в институция, за да докаже, че има необходимия брой изработени дни, които да ѝ гарантират обезщетение при безработица.

София Пенева подала документи за парична помощ в началото на октомври месец, но заради грешка в трудовата ѝ книжка, от НОИ-Бургас отказали да я включат в списъка на имащите право. Жената твърди, че въпреки писмата, които писала, към момента няма адекватен отговор, а срокът за обжалване на отказа на социалната институция изтича.

"Подадох си документите още октомври месец. Изчислихме, че имам точно 12 месеца и имам право на обезщетение. Получих отказ след около 2 седмици и направих възражение. Отказват ми и втори път, защото имам недостатъчен стаж в рамките на 18 месеца. Не ми достига един единствен ден", разказва София пред NOVA.

Добавя, че при напускане на едната си работа вместо в трудовата книжка да има написан един месец - има месец и един ден. Този ден е наличен в трудовата книжка, но не и в документацията на НОИ.

"Ако знаехме за този ден, предполагам, че работодателят ми щеше да направи жест и да ме води на работа още един или два дни, за да мога да получа помощ" казва още София.

"Една от служителките на НОИ ми каза, че все пак ще оцелея. Положението е тежко за всички, но ние екскурзоводите не сме обезщетени по никакъв начин", каза тя.

"Според нас няма грешка. Право на обезщетение имат определени лица отговарящи на дадени критерии. Ако жената смята, че някой от работодателите ѝ е допуснал грешка, то ние бихме могли да извършим проверка", казва Велка Тодорова, НОИ.

Новините от днес и със задна дата