неделя, 20 декември 2020 г.

Нидерландия затваря за полети от Великобритания заради новия опасен щам на коронавируса

  

Правителството на Нидерландия затваря границите на страната за полети от Великобритания, където беше открит нов щам на коронавируса, предаде Франс прес.

Спирането на полетите влиза в сила в 6 часа местно време днес (5 часа по Гринуич) и ще остане в сила до 1 януари. Мярката беше наложена няколко часа, след като британското правителство обяви нова карантина в Лондон и в югоизточната част на Англия поради нарастващия брой на случаите на заразяване, което се приписва на нов щам на коронавируса.

"Силно заразна мутация на вируса, предизвикващ Ковид-19, се разпространява във Великобритания. Казват, че тя се разпространява по-бързо и по-лесно и е по-трудна за откриване", се казва в изявление на нидерландското министерство на здравеопазването. В него се подчертава, че националният институт за обществено здравеопазване и околна среда препоръчва "да се ограничи максимално" всякакво излагане на новия щам.

В момента се проучва въпросът за въвеждане на ограничения върху пристигащите по вода и суша.

Според нидерландското министерство през този месец в страната е бил регистриран случай, при който вирусът е отговарял на варианта, описан от Великобритания. Здравните експерти се опитват да проучат дали има и други случаи, свързани с него.

Световната здравна организация заяви по-рано днес, че поддържа тесни контакти с британските власти по повод новия щам на коронавируса и те продължават да споделят информация и резултати от анализи и текущи изследвания, предаде ТАСС."Ще съобщаваме на страните членки и обществеността актуалната информация", обеща СЗО в Туитър.

Новините от днес и със задна дата