неделя, 20 декември 2020 г.

С новата формула: 70 на сто от новите пенсионери получават повече пари

  

Намаляват българите, за които е по-благоприятно включването на трите “златни години” при изчисляване на пенсията им. Това посочва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в отговор на питане от депутати от БСП.

Действащата в момента нова методика, осигурява по-високи пенсии за 70% от новите пенсионери, пише Монитор бг. Това показва статистиката от двугодишното паралелно прилагане на двете методики, уточнява министър Сачева. 

“Тенденцията е за постепенно нарастване на този процент, както при новия начин на редукция на индивидуалния коефициент, който ще влезе в сила от 1 септември 2021 година, така и по-принцип за бъдещите пенсионери с намаляваща продължителност на стажа преди 2000 година”, уточни социалният министър. 

В момента кандидат пенсионерът може да избере по коя методика да се изчисли пенсията му. Старата формула предвижда да се включват трите най-благоприятни години преди 1997 г. и на целия доход от 1 януари 1997 година до края на 1999 г. При новата - трите “златни години” отпадат. 

Изборът по коя методика да се изчисли пенсията трябваше да продължи до 1 януари 2023 година. С последните промени обаче срокът беше намален до края на 2021 година. Оценките показват, че от промяната ще бъдат засегнати не повече от 30 000 пенсионери, чиито пенсии са отпуснати след 31 декември 2021 г., казва Сачева.

Новините от днес и със задна дата