вторник, 22 декември 2020 г.

Децата са по-податливи на новия щам на коронавируса

  

За разлика от предишни щамове, новият вариант на коронавируса, който бързо се разпространява във Великобритания, носи мутации, способни да направят децата по-податливи на зараза с него, подобно на възрастните, предава Ройтерс.

Информирайки репортери за най-новите данни, учени от правителствената Консултативна група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи (NERVTAG), които проследяват варианта, съобщават, че той бързо се е превърнал в доминиращ щам в южната част на Великобритания и скоро може да направи същото в цялата страна, допълва БТА.

"Сега сме по-уверени, че този вариант има предимство при предаване пред други вариантни форми на вируси, които в момента са налице във Великобритания", казва Питър Хорби, професор по нововъзникващи инфекциозни болести в Оксфордския университет и председател на NERVTAG.

"Съществува индикация, че този вариант има по-голяма склонност да заразява деца", отбелязва Нийл Фъргюсън, епидемиолог от лондонския Импириъл колидж и член на NERVTAG.

"Все още не сме установили каквато и да е причинно-следствена връзка, но съдим по данните. Ще ни е необходима повече информация, за да видим как той ще се държи занапред", допълва експертът.

Появата на мутиралия вариант на SARS-CoV-2, който според учените е до 70 процента по-заразен от предишни щамове във Великобритания, подтикна някои държави да затворят своите граници със страната и наложи въвеждането на по-строги локални мерки на много места през коледния период.

Уенди Баркли, друг вирусолог от Импириъл колидж и член на консултативната група, обяснява, че сред мутациите в новия вариант са изменения в начина, по който той прониква в човешките клетки.

"Това вероятно означава, че децата са също толкова податливи на този вирус, колкото и възрастните", казва Баркли.

Новините от днес и със задна дата