вторник, 22 декември 2020 г.

Отварят още 3 програми в подкрепа на бизнеса, Общината помага с подготовката на документи за кандидатстване

 

Предстои да бъдат отворени още три програми в подкрепа на бизнеса. Едната е насочена към туристическия бранш, а другите две към микро, малки и средни предприятия, преустановили или ограничили дейността си в резултат от приложението на противоепидемичните мерки.

Държавата ще предостави помощ на туроператорите и туристически агенти в размер на 4 % от сумата на декларирания от тях годишен оборот без ДДС за 2019 г. Средства ще се използват приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчици на услуги суми. Те ще се предоставят на туристическите оператори и туристическите агенти по ред, определен с наредба на министъра на туризма. Помощта се отпуска и изплаща след нотификация от Европейската комисия.

Друга предстояща мярка е свързана с подпомагане на микро, малки и средни предприятия със средства от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Процедурата е в подкрепа на предприятия, преустановили или ограничили дейността си в резултат от прилагането на противоепидемичните мерки. Приемането на документи за кандидатстване, обработката и изпращането на помощта се предвижда да се извършва от НАП изцяло по електронен път.

Предстои да бъде отворена Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020, BG16RFOP002-2.089 - "Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв., за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19". По тази програма българските малки предприятия, които отговарят на условията на управляващия орган и са реализирали оборот, равен или надвишаващ 500 000 лв. през 2019 г., ще могат да кандидатстват за  осигуряване на оперативен капитал.

* Припомняме, че в Бизнес инкубатор - Бургас е разкрита приемна за местните фирми, които имат нужда от помощ при попълване на заявления за получаване на подкрепа по обявените мерки и проекти, свързани с преодоляване на икономическите последици от пандемията Ковид-19.

Експертите на Община Бургас ще съдействат и при подаване на проектни предложения по отворените процедури в ИСУН 2020. Приемната на ул. "Княз Александър Батенберг" №28 е отворена всеки ден от 9:00 до 17:30 часа, включително събота и неделя. Възползвайте се!

Създадена е организация за работа при спазване на въведените противоепидемични мерки. Освен на място, запитвания могат да се отправят на електронната поща incubatorbs@abv.bg - на тел. 0879 017 663 и 0879017664 - и на горещия телефон 0882 274 010.

Информация за актуалните и предстоящи мерки, както и възможности за финансиране чрез инвестиционни и оборотни кредити при облекчени условия и обезпечения, се публикува ежедневно в интернет страницата на Община Бургас: https://www.burgas.bg/bg/info/index/1541.

Новините от днес и със задна дата