сряда, 30 декември 2020 г.

Белгия въвежда 7-дневна карантина и PCR тест за пристигащите българи

  

Белгия въвежда от утре задължителна 7-дневна карантина и PCR тест за всички граждани, пристигащи в страната от т. нар. червена зона, в която попада и България. Това съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.

Пътниците, които влизат в страната от територии, обявени за червена зона, и са престояли в тях повече от 48 часа, трябва да бъдат тествани през първия ден от влизане в страната, както и на седмия ден.

При отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантината, тя се прекратява, а ако резултатът е положителен, гражданите трябва да се самоизолират за още най-малко 7 дни.

По информация на посолството ни в Брюксел изключение от задължителната карантина ще се прави за гражданите, които пребивават в Белгия по-малко от 48 часа. Също така, ако престоят на пътник, подлежащ на карантина, е с продължителност по-малка от 7-дневния карантинен период, той може да напусне страната преди изтичането на срока на карантината.

Сред изключенията са също граждани, които изпълняват критични функции в съществени сектори, студенти, които могат по изключение да прекъснат карантината си, за да се явят на изпит, граждани с основно местожителство в Белгия, пребивавали в чужбина по професионални причини, които могат да се откажат от задължителната карантина до 4 януари, при условие че разполагат с удостоверение от работодателя за професионалната причина за пътуването. От 4 януари 2021 г. при оценката на формуляра за местоположение на пътниците ще се вземат предвид командировките, заверени от работодателя.

За всички пристигащи остава в сила задължението да представят попълнен преди пристигането формуляр за локализация на пътника (Passenger Locator Form), който се попълва и изпраща чрез интернет линк HTTPS://TRAVEL.INFO-CORONAVIRUS.BE/PUBLIC-HEALTH -PASSENGER-LOCATOR-FORM. При правилно попълнен формуляр пътниците получават SMS код за потвърждение (Confirmation Code).

От МВнР препоръчват пътуващите за Белгия граждани да потърсят актуална информация непосредствено преди да предприемат пътуване на адрес HTTPS://DIPLOMATIE.BELGIUM.BE/EN/COVID_TABLE.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Брюксел на следните телефонни номера: +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +32 473 981042. Запитвания може да се отправят и на имейл адреса на българското посолство в Белгия: Embassy.Brussels@mfa.bg

От началото на пандемията в Белгия от коронавирус са се заразили близо 640 хиляди души, а над 19 хил. са починали.

От началото на декември се отчита спад в броя на новозаразените и на приетите в болница в Белгия, показва официалната статистика, но страната е на първо място по брой по смъртни случаи на 100 хиляди жители (166). Следват Словения (125), Босна и Италия (по 120) и Република Северна Македония (118).

Новините от днес и със задна дата