сряда, 23 декември 2020 г.

Красимир Вълчев: 66 преподаватели са загубили битката с COVID-19

  

Статистиката показва, че 66 преподаватели са загубили битката с COVID-19 от началото на пандемията. Всеки осемдесети жител на страната е учител, а броят на починалите учители е пропорционален на общи брой жертви на заразата. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред bTV.

Относно ваксинирането на педагозите, Вълчев заяви, че се правят предварителни проучвания за нагласите на учителите, но все още не е започнало изготвянето на списъци.

"Имаме 20%, които категорично са заявили, че ще се ваксинират. Под 15% са заявили категорично, че няма да го направят, а една голяма група казва, че ще изчака", каза министърът и добави, че той лично ще се имунизира срещу COVID-19.

"Ако заболеваемостта от COVID-19 у нас намалее, ще се премине към вариант с редуване присъствено и онлайн обучение. При спад се планира изпитите и практиките за големите ученици да бъдат в клас. Ще разрешим някои дейности при 5. - 12. клас, които не могат да се отложат и не могат да се проведат в електронна среда, като някои изпити и практики", сподели Вълчев и уточни, че за момента е сигурно, че по-големите ученици ще останат вкъщи до 12 януари, а след анализ на данните за новия щам на коронавируса ще се вземе решение как да се действа след тази дата.

"При връщането им в клас децата от 5-ти до 12-ти клас задължително ще трябва да са с маски, за по-малките все още текат дебати и за тях решението ще се взима персонално от директорите на училища", каза още министърт.

По думите му Националното външно оценяване за 10 клас е възможност да се оцени в електронна среда.

"Миналата година то не отпадна заради обучението и електронна среда, а защото искахме да минимизираме необходимостта от връщането в училище. Надяваме се, че през пролетта ситуацията ще бъде по-добра заради ваксините", каза още той и добави, че не се планира тази година изпитът да отпадне.

Заради липса на устройства 3% - 18 хил. от българските ученици, не са обхванати от електронното обучение.

Вълчев обясни, че от МОН са осигурили 32 хил. устройства през настоящата учебна година и продължават да доставят техника.

"Изградихме облачна инфраструктура, която ще ни върши работа и след епидемията - всеки един ученик ще има профил, в който ще бъде цялото му учене", коментира министърът.

Относно удължаването на учебната година през лятото, Вълчев уточни, че високите температури през юли и август изключват подобна възможност. Той допълни, че се обсъжда вариант следващата учебна година да започне от 1 септември.

Според него не е било грешка учебната година да започне присъствено, защото в края на лятото епидемичната обстановка в страната го е позволявала.

"Не можем да твърдим, че училищата са основният фактор за разпространение на заразата, имаме достатъчно изследвания, публикувани в реномирани издания, които показват, че училищата допринасят, но като цяло, децата не са тази среда, която допринася повече от друга за разпространението", допълни Вълчев.

Просветният министър заяви, че малките ученици и децата в градините допринасят по-малко за разпространението на COVID-19, затова правителството е взело решение те да се върнат в клас от 4 януари 2021 г.

"Трябва да признаем, че електронното обучение не е пълноценна алтернатива, но е по-добрата на никакво обучение. Увеличава различията. При големите много зависи от ангажираността на ученика, а при малките зависи от ангажираността на родителите. Прякото педагогическо взаимодействие е най-доброто", коментира министърът.

Новините от днес и със задна дата