понеделник, 28 декември 2020 г.

Около 50 000 ще получат топъл обяд от януари

  

50 000 души се очаква да бъдат подкрепени от януари чрез процедурата "Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19", съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

В края на декември изтича първият етап за кандидатстване на общините и районите на общини с проекти, които ще се финансират по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане. От 1 до 31 януари 2021 г. е вторият етап за подаване на заявления.

Осигуряването на топъл обяд е възможно след решение на Министерския съвет, с което Управляващият орган на програмата - Агенцията за социално подпомагане, получи право за наддоговаряне на бюджета на Оперативната програма за храни. Тя се финансира от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица и от държавния бюджет. Допълнителните средства са от инициативата на Европейския съюз в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата заради пандемията.

Още около 5800 лица, попаднали в тежка ситуация, ще бъдат подпомогнати с пакети с хранителни продукти от първа необходимост по Оперативна програма за храни като част от допълнителни целеви групи.

Раздаването на общо 138 тона хранителни продукти ще стартира през януари 2021 г. Идентифицираните случаи на хора с ниски доходи или попаднали в затруднена ситуация ще бъдат включени в групите приоритетно в зависимост от наличните количества продукти в съответните области.

Новините от днес и със задна дата