понеделник, 28 декември 2020 г.

Колко време трае имунитетът след ваксинацията срещу Ка-19?

 Проф. Балтов: COVID-19 е тунингован вирус, в който има лабораторен принос -  NOVA 

Не е ясно още колко е трайността на имунитета след поставяне на ваксината.

"Никой няма в момента повече от 8 месеца информация, но се надяваме минимумът да е една година. Една ваксина за грип задължително се прави всяка година, няма повече имунитет от един грипен сезон.

Ако видим, че имунитетът намалява, може би догодина ще трябва да си направим отново такава ваксина". Това заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов в студиото на „Здравей, България".

"Процентът на медиците, които искат да се ваксинират срещу COVID-19, се увеличава.

Първоначално хората не четяха достатъчно, нямаха достатъчно информация. Сега от РЗИ раздават брошури, в които подробно е описано какво представлява ваксината", добави Балтов. По думите му в „Пирогов" медицинските лица, които искат да се имунизират, вече са над 1000. Според него е било много важно хората да разберат, че няма нищо страшно и че няма да бъдат чипирани.

"Очаква се до края на януари да има и втора ваксина у нас – тази на Moderna, а през февруари ще бъде разпространена и тази на AstraZeneca/Oxford. Така, хората ще могат да избират коя ваксина да си поставят", поясни проф Балтов. По думите му втората голяма пратка у нас ще бъде с 60 000 ваксини или 30 000 дози. 

"Прекалено много се наблягаше на очакваните лоши ефекти от ваксината, но такива реално няма при ваксинираните у нас.

Първите ранни реакции се появяват до 24 часа. След това се изчакват 2 седмици, за да се види дали ще има проблем. Важно е да кажем, че първата доза не е достатъчна. Не трябва да се отпускаме и да смятаме, че вече сме имунизирани или безсмъртни. През периода между първата и втората доза трябва да се носят маски, да се спазва дистанция. Първоначалният имунитет се натрупва между 7-ми и 14-и ден след ваксината", каза още директорът на „Пирогов”. И допълни, че ако се разболеем след първата доза, втората най-вероятно ще бъде отложена.

"При тежките случаи, на които им е вливана кръвна плазма,

трябва да се изчака 90 дни, за да може да бъде поставена ваксина. През първите месеци няма да има достатъчно добър имунен отговор, защото организмът е изтощен", коментира Балтов. Професорът бе категоричен, че ваксините у нас се съхраняват правилно, а за разхлабване на мерките е рано да говорим.

Повече вижте във видеото.

Новините от днес и със задна дата