четвъртък, 3 декември 2020 г.

Шаран за Никулден - между 4 и 6 лева килото (снимки)

  

                                   Снимка: БТА

Шаранът е традиционната риба за трапезите на българите за Никулден. Колко ще струва? Масово цената ще варира между 4 и 6 лева за килограм, но не изчистен.

По морето се хвалят, че има много чернокоп, който е по 8 лева килото.

Но все пак шаранът си остава класика, защото си е традиционната риба за празника и се прави лесно - пълнен с лук, моркови и орехи. Според търговци не се очаква да падне цената за Деня на Свети Николай Чудотворец.

На сергиите има още и ватос, който е на цена колкото шарана  - по 6 лева. Калканът пък много рядко пада под 30 лева за кило. 

 

Инспектори следят за качеството на рибата

За качеството на рибата, предлагана на рибните борси, следи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Тя започна вече масирани проверки за качеството на предлаганите рибни продукти у нас. Инспекторите проверяват документи за произход и безопасност на рибата, срокове на годност и начин на съхранение. 

Следят и дали в търговските обекти се спазват противоепидемичните мерки от персонала - носене на предпазни маски, ръкавици и дезинфекция. А призивът към потребителите е да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

Потребителите, когато купуват пакетирана риба, трябва да внимават за срока на годност, съветват от БАБХ. Прясната риба трябва да бъде съхранявана в хладилно съоръжение върху лед.

  

Как да разберем дали рибата е прясна или размразена?

Трябва да знаете, че прясната риба е с плътно и стегнато месо, с бляскава повърхност, хрилете ѝ трябва да са червени, а очите - бистри. Размразената риба е със значително по-меко месо, хрилете ѝ са по-бледи, очите не са толкова ясни, а люспите ѝ се отделят доста по-лесно.

И се надяваме около рибите да не плуват пластмасови бутилки от бира или от друго, както се вижда на последната от снимките!  Бирата и рибата да ги виждане заедно, само на трапезата си!

Новините от днес и със задна дата