петък, 11 декември 2020 г.

3-годишно дете прекарало COVID-19 едновременно с още два вируса

  

3-годишно българче е било диагностицирано с коронавирус, но в съчетание с още два вида вируси - бокавирус и риновирус. Диагнозите били поставени след изследвания в Националната референтна лаборатория, каза пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Детенцето вече е изписано живо и здраво. Ако подобно нещо се случи на възрастен, резултатът няма да е такъв", обобщи проф. Кантарджиев.

Бокавирусът също поразява дихателната система и предизвиква силна суха кашлица, но при заразените по-рядко се наблюдават усложнения, като пневмония и бронхит. При риновирусите "на прицел" са горните дихателни пътища и болните имат силна хрема, кашлица и често кихат. 

Същевременно столичният кмет Йорданка Фандъкова бе категорична, че детските градини и ясли в София няма да бъдат отворени в понеделник. Тя допълни, че данните за новодиагностицираните случаи на коронавирусна инфекция се следят много внимателно.

"Все още нямаме официална информация от здравното министерство, но в София детските градини ще останат затворени и следващата седмица. Има известно задържане и дори намаляване в броя на новозаразените, но в същото време броят на хоспитализираните се запазва на доста високо ниво, в това число и хората, които са на интензивно лечение. Нашето мнение е, че към момента няма основание да отваряме детските градини, обясни Фандъкова.

Относно това дали е възможно разхлабване на мерките след 21-ви декември, тя подчерта, че трябва да се следят данните и няколко дни преди тази дата да се направи сериозен анализ.

"Личното ми мнение е, че предстоят празници и по това време хората се отпускат. Не трябва да бързаме, а да сме много внимателни", подчерта Фандъкова.

Новините от днес и със задна дата