неделя, 20 декември 2020 г.

Доц. Ангел Кунчев: Започваме ваксинирането на 27 декември в София, Пловдив и Бургас

  

"На 24 декември тръгват всички камиони с ваксини от Белгия до всички европейски страни. Вероятно или на 25 вечерта или на 26 сутринта ние ще имаме готовност да посрещнем този камион в София", съобщи държавният здравен главен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

"Ще стартираме на 27 декември в София, Пловдив и Бургас. Ще обхванем около 5000 здравни работници. Ще пристигнат 10 000 дози, но ние ще обхванем 5000, защото искаме да сме сигурни, че втората доза е запазена за тях", добави той.

Кунчев обясни и какви са плановете за доставка на ваксината по месеци.

"Още първата седмица на януари предстои да получим 52 000 дози, плюс 5000 малко по-късно, това е януарската ни квота. За февруари бройката е близо 90 000, а от март нататък до 150, 200 и 300 000 дози. Ваксините са много труден продукт, а контролът върху тяхното производство е драконовски. Ако има и най-малки отклонения, е възможно отделни партиди да бъдат спрени или да закъснеят", уточни той.

По отношение на ваксината на "Модерна" доцентът каза, че тя се движи по стъпките на "Байонтех", те са внесли цялостния пакет документи в Европейската агенция по лекарствата и се очаква след препоръките и одобрението до края на месеца да имаме и техните количества.

Според Кунчев десети месец сме с тази пандемия и е нормално броят на хората, които са се срещнали с вируса, да расте.

"Само че е твърде дълъг периодът, ако започнем тоя стар спор - дайте всичко да оставим, да изградим колективен имунитет и това да ни спаси. Видя се, че това не работи. Любимият шведски модел, който толкова много хора защитаваха, се провали, каза го шведският крал, не беше добра идея да следваме този път", коментира той.

"Да, мерките са болезнени, толкова ни е писнало на всички, но те са необходими и се вижда, че работят", категоричен беше доцентът.

Кунчев подчерта, че има хора, които съвсем съзнателно, имайки някакви признаци, не се подлагат на PCR тестове, не се регистрират и не влизат в системата. При приравняването на антигенните тестове с PCR тестовете бройката на заразените ще скочи.

"Чак на 4000 не, но определено увеличение ще има, защото тези хора, които са си направили бърз антигенен, а не са го потвърдили, ще влязат в статистиката. Това не е най-страшното, бройките са си бройки, въпросът е да ограничаваме хората, които могат да пренасят заразата, защото в никой етап на пандемията не сме мислели, че с каквито и да е мерки можем да спрем тотално разпространението", допълни доцентът.

Новините от днес и със задна дата