Американска ядрена подводница пое днес през Ормузкия проток - нова демонстрация на сила, насочена към Иран с приближаването на годишнината от атентата срещу иранския генерал Касем Солеймани, убит в Багдад от американски дрон, предаде Франс прес.

Подводницата "Джорджия" може да бъде оборудвана със 154 крилати ракети Томахок и да превозва 66 военни от американските специални сили, се казва в съобщение на американските военноморски сили, които обикновено не съобщават подробности за това какво има на американските ядрени подводници по света. 

Комюникето този път е илюстрирано със снимки, показващи как подводницата е изплувала, ескортирана от американските бойни кораби "Порт роаял" и "Филипин сий" в Ормузкия проток, който Иран редовно заплашва да блокира и който е от стратегическо значение.

"Присъствието на "Джорджия" в района показва ангажимента на САЩ да гарантират сигурността на водните пътища благодарение на широка палитра от способности, които им позволяват да са готови да се защитават срещу всякаква атака във всеки момент", предупредиха американските военноморски сили.

Американските военни се опасяват от атака от страна на Иран, която да отмъсти за смъртта на Касем Солеймани, убит на 3 януари тази година по време на атака с американски дрон близо до летището в Багдад. Годишнината ще съвпадне с намаляване на американските военни в Ирак.