понеделник, 21 декември 2020 г.

Започна реставрация на знакова бургаска 120-годишна сграда / Снимки

 

Започна ремонт на знакова бургаска сграда, построена и въведена в експлоатация през 1901-ва година. Адресът ѝ е ул. "Момина сълза" №2. Заради разположението точно срещу Автогара Юг, тя е едно от първите неща, които виждат пристигащите с автобус туристи и гости на града.

Сградата притежава статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с предварителна категория "местно значение". Тя е частна собственост. Ремонтът се случва благодарение активността на собственика, финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж" и административната подкрепа на Община Бургас.

Одобреният инвестиционен проект включва топлинно изолиране на външни стени, ремонт и топлоизолация на покрив, подмяна на дограма и осветителни тела, одобрени от Национален институт за недвижимо културно наследство мерки за реставрация и възстановяване на фасадните мазилки и декоративните елементи.

Сградата ще блесне с възстановената си оригинална красота в началото на следващата година.

Бургас продължава да променя и подобрява своя облик, благодарение обновлението на стотици стари сгради. Финансирането за тези дейности идва основно по две направления. На първо място - националната програма за енергийна ефективност, по която с пари от държавния бюджет тук бяха санирани близо 200 панелни блока, обитавани от 40 000 души. Очаква се конкретна информация за нейното продължение догодина.

Втори сериозен източник на публични средства за такива проекти е Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. Тя е за по-малки постройки, с до 35 отделни апартамента в тях. И по тази програма Община Бургас е партньор на собствениците, помагайки с администрирането на процеса на всички нива.

Именно с европейско финансиране по ОПРР тече или скоро ще стартира обновление на над 20 стари сгради в Бургас, някои от които знакови и с културна стойност. Проектите ще се изпълняват до 2022 г.

Община Бургас още веднъж благодари на собствениците на стари частни сгради за доброто партньорство, защото без тях такива проекти няма как да се реализират.

Уточняваме, че и националната, и европейската програма в момента са затворени за кандидатстване. Когато бъдат отворени, ние първи ще ви уведомим, за да продължим заедно да променяме и обновяваме Бургас!

Още снимки


Новините от днес и със задна дата