сряда, 23 декември 2020 г.

Българин реши 100 годишна задача по квантова физика и е фаворит за спечелване на Нобелова награда

 Българин реши 100 годишна задача по квантова физика и е фаворит за спечелване на Нобелова награда 

30-годишен българин реши 100-годишна задача по квантова физика и даде отговор на спор между основоположниците на научната дисциплина Алберт Айнщайн, Ервин Шрьодингер и Нилс Бор.

Откритието на д-р Златко Минев доказва, че квантовите стокове могат да бъдат прогнозирани и дори контролирани. Завършилият в Йеил Златко Минев разработва система за обратна връзка, която контролира бъдещето на квантовите скокове, като ги „хваща“ и „връща“. 

Благодарение на младия българин, квантовите компютри ще могат да решават задачи, които дори за милион години не могат да бъдат решени от класическите компютри. Според експерти откритието може да донесе дори Нобелова награда на младия учен. 

Проектът на д-р Минев е избран за най-добро откритие по математически и физически науки в Top 50 Discoveries of the Year на списание Discover.

30-годишният българин преподава в безплатна и свободна за всеки лятна школа за квантови изчисления Qiskit. 

В нея членуват над 4000 студенти. Удостоен е с наградата на Йейл „Yale-Jefferson“ за обществени заслуги, във връзка с основаната и ръководена от него през 2012 г организация Open Labs за вдъхновение и отваряне на кариерни възможности към науката на млади хора.tvevropa.com

Новините от днес и със задна дата