четвъртък, 19 ноември 2020 г.

В челната тройка сме по смъртност от Covid-19

 

Излекуваните за седмица са 5766, а общо за тази седмица са 3105 души. Заетостта на леглата за неосложнени пациенти е 46%, а за интензивни - 25%. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на традиционния брифинг на здравните власти.

Голям натиск върху системата има в Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Търговище и Шумен.

"Ситуацията в страната е сложна. Виждате, че мерките, които предприехме, не получават нужната подкрепа от гражданите. Все още се ширят становища, че няма такъв вирус или че ние влияем отрицателно върху свободата и правата на хората. Наблюдавам какво се случва в обществените медии относно "зелените коридори". Решението беше широко обсъден с представители на възрастните хора и на магазините за пазаруване не в присъствен вариант, а по телефона", заяви Ангелов.Първоначално искането на възрастните хора е било да има два коридора за пазаруване в различни часови диапазони. След обсъждане на асоциацията е станало ясно, че те не могат да си позволят подобно нещо. Така се е стигнало до решение за един "зелен коридор". 

"Ние сме във война и към тази война трябва да спасим колкото се може повече граждани с мерките, които са възможни. Всички трябва да проявим разбиране, че тези мерки са наложителни и са важни. И щом са мерки, те ограничават. Колко пъти трябва да повторим, че ако сега се лишим от едни права и свободи, скоро ще ги имаме в тяхната цялост? Колко пъти трябва да ни опровергае вирусът със своето поведение? Нищо не знаем за този вирус. Публикациите са в двата полюса на фактите, нямаме основа, на която да се стъпи", заяви Ангелов.

Здравният министър отчете, че заповедите му не се изпълняват в пълен обем. Конкретно той посочи отказ на мениджърите на лечебните заведения да ги преведат по указания в заповедите вид, както и липса на контрол от директорите на РЗИ-тата.

Проф. Ангелов коментира и трагичния случай в Пловдив, при който двама мъже с COVID-19 починаха, след като чакаха над 30 минути пред Университетската болница. Здравният министър обясни, че е запознат, но няма да коемнтира, докато няма ясно становище по случая.

"Опитвам с различни методи това да се случи с всички позволени от закона средства. Там, където установя, че заповедите не са спазвани, ще има персонални промени", каза проф, Ангелов.

Тоя обясни, че се случва пациенти да бъдат транспортирани от една болница в друга, тъй като състоянието на пациентите се променя.

"Ситуацията не се различава коренно от тази от миналата седмица. На база 14 дневна заболяемост България достигна 68 на 100 хиляди, на 13-то място в ЕС. По отношение на смъртността 14 дневна – 14.3% на 100 хиляди. На трето място в ЕС. При тези данни всички области са в червения сектор. Има лек спад в броя на тестовете. Продължаваме обаче да сме 900 на 100 хиляди", обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Намираме се в ситуация която да вземем дефинитивно решение. Или като общество спазваме мерките такива каквито са или преминаваме към много по-строги мерки“, заяви той.

В брифинга взе участие и кмета на София Йорданка Фандъкова, която подчерта, че градът е под сериозен натиск от заразата.

"Трябва да намалим натиска към болниците. Това е причината да направим кабинети в ДКЦ-тата. В 9 от тях вече има кабинети, днес започва работи и такъв във 24-то и 25-то ДКЦ. Така поликниниките за изследвания ще станат 11. Това са половината от общинските клиники", обясни тя.

"Мерките в обществените пространства, които следим, се спазват все по-добре в София. Седем екипа проверяват ежедневно мерките в градския транспорт. Дезинфекцията и контролът продължават. Предстои ни заседание, на което ще коментираме празниците. Моята позиция е, че не трябва да отслабваме мерките в нашия град. Поетапното връщане на ученици в училище също ще бъде обсъдено. Но смятам, че не можем да върнем всички от тях", обясни кметът на София.

"Обстановката в София е сложна, но в никакъв случай на ниво да сме безпомощни. Болниците вече са много подготвени и заредени. Повечето от тях се преструкторираха за две седмици.

Ако си спомняте прословутия брифинг на Цветница, че плашим хората, бих попитал какво е по-различно сега? Тогава имаше строги мерки, а сега решиха, че всичко е наред. Няма да оставим никой на улицата, но спазвайте мерки и носете маските. Направете така, че да не затрудните системата повече", призова директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Новините от днес и със задна дата