четвъртък, 19 ноември 2020 г.

Прокуратурата се самосезира за починалите в Пловдив. Министърът: Това е върхът на айсберга

  

Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и разпореди проверка по публикации в медиите за двама починали пациенти, които чакаха дълго време на стълбите прием в пловдивската УМБАЛ "Свети Георги".

По случая е образувана преписка, като проверката по нея е възложена на отдел „Икономическа полиция“ при Областната дирекция на МВР – Пловдив, съобщиха от държавното обвинение.

Наблюдаващият прокурор е дал указания за извършване на всички необходими действия за пълно изясняване на фактическата обстановка.

Срокът за приключване на проверката е 15 дни.

По време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър проф. Костадин Ангелов също коментира случая.

"Това което се случва в Пловдив, е върхът на айсберга. Само че, защо се случват такива неща - защото системата е нереформирана, но сега не е време за реформи. Проведох разговор с директора на лечебното заведение проф. Карен Джамбазов, назначена е проверка. Аз поисках и проверка от прокуратурата кой крив, кой прав и докато не приключи проверката, аз не мога да взема никакво отношение", каза той. 

По думите на здравния министър, това, което се случва е недопустимо, неприемливо за човешките очи.

"Вчера бях в обществената телевизия и там един лекар, болен от COVID, каза, че системата е пренатоварена. Да, това, което се случва е недопустимо, неприемливо за човешките очи. Само че, когато работите и познавате системата в детайли, истината има различен оглед. Това което знам като информация преди приключването на проверката е, че лекарите и сестрите са били достатъчно, те са си били по местата и са работели с други пациенти. Подкрепяйте здравната система, призова министърът.

 

Новините от днес и със задна дата