сряда, 11 ноември 2020 г.

Доц. Мангъров: COVID-19 се лекува като счупен крак - чакаш да ти мине, а ние питаме колко умрели има от счупен крак

  

"COVID-19 се лекува, както се лекува счупен крак - седиш в гипс и чакаш да ти мине, много просто. Такъв човек трябва да си стои вкъщи, на максимално щадящ режим - да си сложи пижамката, да си легне в леглото, да е в състояние на максимален покой". Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV доц. Атанас Мангъров, който от вчера е началник на Инфекциозната клиника, където се лекуват болни от коронавирус. И понеже пропуснаха да го попитат в студиото, да го попитаме ние!

А въпросът ни е, колко починали е познавал, които са си заминали от този сват заради счупен крак!? По 100 души на ден ли, по 50 ли, колко? Впрочем, ако трябва да сме точни, починали след счупване на как има, но това е в резултат на  докторска немарливост, защото такива, като Мангъров забравят да им поставят инжекцията, без която онези, със счупените крака получават емболия и си отиват по живо по здраво, без даже да разберат какво е станало и кой им е помогнал.

По - надолу, можете да прочетете и за сухите стафиди с Кови - 19, за които стана дума по време на интервюто.

По думите му, ако бронхопневмонията е вирусна, на човека могат да му се дават един или два антибиотика, но те няма да повлияят тези белодробни изменения. "Евентуално, ако се добави вторична бактериална инфекция, но това става доста по-напред в хода на заболяването, може да се наложи антибиотик, но тези вирусни промени, които се наблюдават, не са чувствителни на лечение с антибиотик, независимо какво си мислим.

Трябва много добре да кажем на хората, че за момента няма дефинитивно лечение на COVID. Не може да се очаква, че човек, като влезе в болница, там ще му се даде нещо и на него ще му мине, както става, когато има бактериален менингит или някаква друга белодробна бактериална инфекция. Има смисъл да се влезе в болница само тогава, когато може да се направи нещо, а това, което може да се направи, е да се дава кислород. Всичките тези - Ремдисивир, плазми, да, добре, хубаво е, но няма категорични показания, че като дадеш на някой това и на него ще му мине". Истината е, че няма дефинитивно лечение, нещо, което да се направи, и на човек да му мине", обясни доц. Мангъров.

По думите му има технологично време, което трябва да мине и евентуално през това време болният да бъде държан жив и да се чувства в задоволително състояние, да се рехидратира. "Значителна част от тези, които идват в болницата, идват сухи като стафиди, защото не са пили достатъчно течности. Затова на хората, които са положителни и имат симптоми, не трябва още от самото начало да се дава някакъв антибиотик, обикновено този прословут азитромицин, защото от него няма никаква полза. На тях трябва да се каже, че трябва да си останат вкъщи".

Запитан според него какво трябва да прави човек, който е с положителен тест, доц. Мангъров пояснява: "Първото, което трябва да се каже на човека, е да се успокои. Второто - да му се обясни, че в следващите 2 седмици, 12-15 дни, той ще бъде болен. Ще му мине някъде след края на втората седмица, след 15-ия, 16-ия ден, някъде там. Много е важно това да се каже, за да няма човек нереални очаквания, тоест, психическата нагласа - да се обясни на хората какво да очакват е много важно. Този човек трябва да си стои вкъщи, на максимално щадящ режим - да си сложи пижамката, да си легне в леглото, да е в състояние на максимален покой . Това се лекува, както се лекува счупен крак - седиш в гипс и чакаш да ти мине, много просто. Третото нещо - този човек трябва да приема достатъчно течности, за да не се обезводни. Това е много важно нещо. Четвърто - трябва да взема нещо, което да намалява способността на кръвта му да се съсирва - най-простото нещо е една таблетка аспирин от 100 мг. Това има антиагрегантно действие, може да се замести с дипиридамол - антистенокардин.

Когато има силно главоболие, не може да спи, има много силни болки в мускулите - може да вземе някакъв аналгетик - парацетамол, ибупрофен, аналгин, за да може да се наспи, защото човек да се наспи е важна част от лечението", каза доц. Мангъров. Той поясни още, че тези хора не трябва да си свалят на всяка цена високата температурата, защото тя е физиологична защитна реакция, с която организмът се бори с инфекцията.

Новините от днес и със задна дата