четвъртък, 12 ноември 2020 г.

CNN: Още едно ключово министерство в САЩ отказва да работи за Байдън

  

Държавният департамент отказва да предава на кандидата за президент от Демократичната партия Джо Байдън поздравления от чуждестранните лидери. За това съобщава CNN, позовавайки се на свои източници.

Медията отбелязва, че Държавният департамент традиционно осигурява комуникацията на новоизбрания президент, а в момента това е именно Байдън. През последните няколко дни във ведомството са пристигнали десетки поздравления, но заради позицията на действащия президент Доналд Тръмп, който не признава поражението, те не се предават на Байдън. 

В тази ситуация някои търсят други пътища за предаване на поздравленията си - например през познати дипломати, които са работили с Байдън по времето, когато той е бил вицепрезидент. По-рано шефът на Държавния департамент Майк Помпео изрази увереност в това, че действащият президент на САЩ Доналд Тръмп в крайна сметка ще бъде и признат за победител в изборите. 

Той нарече смехотворни и упреците по адрес на президента на САЩ, че не иска да признае поражението си на изборите. "Предаването на властта към втората администрация на Тръмп ще бъде гладка", заяви той. 

Демократът Джо Байдън се обяви за новоизбрания президент на САЩ на 7 ноември. Според различни изчисления той е успял да събере от 273 до 290 гласа при необходими 270. В отговор на това Тръмп заяви, че неговият съперник бърза да се обяви за новия лидер на САЩ./БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата