четвъртък, 12 ноември 2020 г.

Изявление на доц. Мангъров ядоса шефа на "Пирогов" на брифинга на щаба

  

                              Снимка: Bulphoto

Първото изявление на новоназначения началник на Covid-отделението в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров, като член на Националния оперативен щаб по време на редовния  седмичен брифинг, отново предизвика бурни страсти. Този път ядосан от думите на инфекциониста бе директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. 

След като здравният министър проф. Костадин Ангелов даде думата на доц. Мангъров, в типичния си стил той заяви: 

"Това, което хората трябва да разберат е, че за това заболяване няма дефинитивно лечение. Цялото това даване на антибиотици от самото начоло и този стремеж да се влезе в болница на всяка цена е безсмислено. Хубаво е хората да се успокоят и да се спре с това безумно приемане на лекарства. Не знам кой измисли, че "Азитромицин"-ът върши работа при това заболяване, но вероятно е същият, който измисли, че ремдесивирът, рековалесцентната плазма  и т.н вършат работа.

За предпочитане е хората с Covid-19 възможно най-продължително да си стоят вкъщи и когато вече имат нужда от неща, които не могат да се направят в домашни условия, да бъдат насочвани към болниците. За тази цел в играта трябва да бъде включена доболничната помощ. И мисля, че въпреки всики страхове и резерви, които имат лекарите от доболничната помощ, те трябва да ги преодолеят и да започнат да преглеждат и лекуват своите болни. Моето мнение е, че е безсмислено всеки контактен на заразен с коронавирус да се карантинира. Мисля че вече е време да си отпуснем малко душата и да действаме по-медицински.

Отделението в Инфекциозна болница е пълно. Би трябвало част от тези стриктни указания на НЗОК за изписване и освобождаване на тези, които са на болнично лечение, да бъдат разхлабени, които би дало по-големи възможности за по-голяма гъвкавост и ще увеличи капацитетът на лечебните заведения. Не бива да се забравя, че когато един човек се установи положителен за Covid-19, той е бил заразен за околните 3-4 дни преди да се появят симптомите. И всъщност той почти седмица е бил в свободния живот и на практика има някакъв ефект от карантинните мерки, но той не е бил такъв, какъвто очакваме".

Най-доброто е, че страната не се затвори и няма изгледи това да се случи".

Изявлението му обаче предизвика острата реакция на проф. Балтов: 

"Категорично не съм съгласен с доцент Мангъров относно думите му карантинирането. Не споделям, че трябва да сме по-либерални, напротив - трябва да се спазват карантинните мерки и да се по-дисциплинирани. Един такъв пациент заразява от 18 до 25 лекари. Изключително неприятно е, когато изгубиш една неврология за две седмици, защото колективът се е заразил или когато същите болни заразят други болни, които са дошли чисти в болницата. Трябва да се спазват карантинните мерки и всички да имат дисциплина и самосъзнание. Да, не е приятно, но това е горчивата чаша, която трябва да изпие всеки, който е заразен".

Директорът на "Пирогов" допълни, че над 3000 за средно тежки случаи с Covid-19 са разкрити в София през последните дни, както и 400 легла за интензивно лечение. По думите му, именно с тях се усеща значително намаляване на натиска над лечебните заведения.

От следващата седмица организацията ще бъде на съвсем друго ниво. При нас натискът намаля на една трета, отвориха се още отделения в София и това позволи да се преразпредели потокът от пациенти, обясни проф. Балтов.

Той изтъкна, че до края на следващата седмица трябва да има и още центрове за рековалесцентна плазма, но предупреди, че лечението с нея не е панацея, защото и тя не е подходяща за всички пациенти.

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев потвърди, че има известно отслабване на натиска върху здравната система от страна на болни или съмнително болни от коронавирус.

"Това усещаме и ние в последните два, може би три дни. В почивните дни и понеделник повикванията през деня бяха над 500, а през нощта над 350, от два дни вече са по 420 - 430 през деня и по 280 - 300 през нощта. Това, което прави впечатление, е, че се увеличава броят на повиквания за коронавирус, но намалява броят на хоспитализираните такива болни", отбеляза той.

Д-р Гелев обърна внимание, че във времената на коронавирус пандемия, катастрофите не спират, а инфарктите и инсултите не са намалели.

"Когато една болница е 50 и над 50% заета с коронавируса, дали е прецизирано, че всички тези хора, трябва там да се лекуват, води до дефицит при лечението на другите болести. На фона на нормалната ни заболяемост от всички възможни болести, сега се е притурил и COVID-19, за който по-истерично се възприема, че е нещо много страшно, което според мен не е точно така. Има усложнения и смъртност, но и при останалите има смъртност", допълни директорът на ЦСМП - София.

Новините от днес и със задна дата