вторник, 17 ноември 2020 г.

Ще има ли Бургас донорски център за кръвна плазма за Ковид болни?

 

Eвентуалното отваряне на пункт за даряване на кръвна плазма в Бургас ще бъде затруднено от недостатъчния персонал и липсата на апаратура. Мнението е на началника на отделението по трансфузионна хематология в областната болница д-р Людмила Желязкова, съобщава bnr.bg. Въпреки това, тя смята, че всеки един град има нужда от такъв донорски център за Ковид болни.

В момента в Бургас няма пункт за даряване на кръвна плазма. Желаещите да го направят, трябва да отидат до София, или Варна, където последно бе разкрит такъв център. За да се върне тя отново в Бургас се задейства определена процедура, пояснява д-р Людмила Желязкова.

„Ако могат да ни я дадат, ние веднага изпращаме транспорт и вече колкото и да е спешно, става въпрос за часове път“

Всеки град има нужда от донорски пункт за кръвна плазма, казва д-р Желязкова, но има пречки: /p>

„Ще трябва всичко - машини, консумативи, обучен персонал. Ние  в момента сме на нула по този въпрос. Имаме болни хора много, карантинирани – също, така че персоналът ни в момента е недостатъчен дори за рутинната работа, която извършваме“

Разкриване на центрове в цялата страна поискаха премиерът и Сдружението за лечение на Covid-19 с реконваленсцентна плазма. Заповедта на здравния министър в момента ограничава това само в центровете за трансфузионна хематология. 

Новините от днес и със задна дата