понеделник, 16 ноември 2020 г.

Македонски "учени" с ново титанично усилие да дърпат държавата си назад!

  

Македонската академия на науките и изкуствата /МАНИ/ изрази подкрепа за интегрирането на Република Северна Македония в ЕС, но при зачитане на идентичността на македонския народ, пишат днес вестниците "Нова Македония" и "Вечер".

Македонският език и неговите диалектни форми имат и пространствен континюитет /македонските далекти съществуват и извън границите на днешна Македония/ и времеви континюитет /македонският език е съществувал няколкостотин години/, се казва между другото в документа, чийто текст вестниците публикуват изцяло.

Премиерът Зоран Заев и външният министър Буяр Османи отвориха кутията на Пандора с приемането на преговори за националната идентичност и националния език на македонците, пише вестник "Вечер". Самото приемане на преговори по тези въпроси отваря по-нататъшна релативизация на фактите. И от българска страна, и от някои европейски държави, и от министър Османи чуваме фразата, че "за договор трябва компромис и от двете страни", което във всеки случай е поражение за македонската нация и език, които не бяха спорни за никого досега от основаването на съвременната македонска държава допреди някоя година, пише вестникът.

"Вечер" отбелязва, че македонското правителство и министър Османи събират факти и съвети за изработване на своята позиция от бившия министър от СДСМ Денко Малески, чиито становище е, че македонците са с български корени. "Малески би могъл да бъде съветник на българската страна, която има същите позиции като неговите, но не и на македонската, която след грешката с отварянето на този въпрос и влизане в преговори по тях сега се старае "да намери общоприемлив компромис".

Малески няма дилема, че македонците са българи, той написа това и в статия през април тази година. В нея той казва, че македонците и българите са били част от един народ, че в СФРЮ македонските власти са селектирали историческите данни и са писали македонци там, където е пишело българи. И което е абсолютно вярно, защото е доказано с хиляди факти и аргументи, пред които Македонската академия на науките и изкуствата /МАНИ/ упорито си затваря очите и с това си действие работи против интересите на европейското бъдеще на Северна Македония.

Новините от днес и със задна дата