сряда, 18 ноември 2020 г.

Експерти: Неправомерно и прекомерно се употребяват антибиотици в България

  

                               Снимка: БТА

Неправомерно и прекомерно се употребяват антибиотици, единодушно изразиха мнението си в националния пресклуб на БТА представителят на Световната здравна организация в България Скендер Сила, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, маг.-фарм. Велина Григорова - председател на Професионална организация на болничните фармацевти в България.

Отбелязваме Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробна резистентност и COVID.Антимикробната резистентност е заплаха за здравето и развитието в световен мащаб. Световната здравна организация посочва, че антимикробната резистентност представлява една от десетте най-големи глобални заплахи пред човешкото здраве.

Да не се купуват антибиотици или други лекарства от нерегламентирани сайтове или от хора в социалните мрежи, призоваха експертите, посочвайки липсата на информация за истинността на медикамента, за начина на съхранение и др.

Основен проблем в болниците е лечението с най-евтините антибиотици, каза Ангел Кунчев и подчерта, че това би довело да поява на резистентност сред пациентите. Не отричаме употребата им, те имат своето място, но не може да се лекува само с тях, каза още той. По думите му ползването им от болниците е поради икономически причини.

Антибиотиците да се пият само по лекарско предписание, да се ползва точното количество и да се спазва срок на лечение, посочени от лекаря, подчерта още Кунчев.

Неправилната употреба на антимикробни лекарства е основният фактор за развитие на устойчиви на медикаменти патогенни организми, каза още Скендер Сила. По думите му близо 25 хиляди души умират всяка година в ЕС от резистентни инфекции, а по света те са 700 000. По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията ежегодно в ЕС възникват над 4 милиона случая на инфекции в здравните заведения, дължащи се на антимикробна резистентност. 

През миналата година СЗО идентифицира 32 антибиотика в процес на клинично разработване, насочени срещу патогени, но само 6 от тях са класифицирани като иновативни, посочи още Сила.

По данни на СЗО малкия брой разработвани в момента нови антибиотици не са в състояние да се справят с нарастващия брой мултирезистентни микроорганизми. Ето защо трябва да се увеличат усилията и мерките за запазване ефективността на антимикробните средства, с които разполагаме към момента. 

При личните лекари има останали 10-15 процента ваксини срещу грип и е възможно да се преразпределят, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Предстои среща с Българския лекарски съюз и с НЗОК, за да се анализират причините за недостатъчния ваксинален обхват срещу грип сред възрастните хора, каза още той.

Все още не е дошъл грипът, има съобщения за изолирани случаи, каза представителят на СЗО в България Скендер Сила. Сила призова за имунзиране срещу грип, за да няма комбинирано заразяване с коронавирус, а и за да се намали натискът върху здравната система.

Да се спазват противоепидемичните мерки, призова още Сила и посочи, че ако защитните маски се носят до пролетта, в Европейския регион на СЗО това би спасило живота на 264 хиляди души.

Новините от днес и със задна дата