вторник, 3 ноември 2020 г.

Министър Ангелов разби твърдение на Радев, свързано с коронакризата на брифинг в Бургас

 

От 1 януари ще бъдат увеличени възнагражденията на всички, работещи в българското здравеопазване. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг в Бургас. Припомняме, че по-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че ще вдигнат заплатите на лекарите с 600 лева, на сестрите с 360 лева. 

По думите му решението е взето на Министерски съвет, а увеличението ще важи за всички лекари, медицински сестри и санитари в болничната медицинска помощ, независимост от нейната собственост - държавна, общинска или частна. 

"От 1 януари всеки един лекар в България, зависимо в коя болница работи, ще получи към заплатата си 600 лева, всяка сестра ще получи към заплатата си 360 лева, а всеки санитар - 120 лева. Това е в рамките на следващата година - от 1 януари до края на годината. Допълнително възнаграждение ще получат реално 18 хиляди сестри, 20 хиляди лекари, 12 хиляди санитари", заяви министър Ангелов. 

 

Той добави, че общата сума, която ще бъде отделена за тези възнаграждения, за цялата година възлиза на 237 милиона лева. Здравният министър успокои, че ситуацията около ковид кризата в държавата е овладяна, като конкретно посочи, че проблемът в Бургас - градът, с един от най-много сигнали за връщани пациенти и липса на свободни места в болниците, е решен. Това бе една от причините на посещението му в Бургас. "От утре ще бъдат разкрити още 50 легла за пациенти с коронавирус, заработва и единната информационна система, която показва къде в бургаските болници има свободни легла в ковид отделенията", каза още той. 


Той отхвърли нападките на президента Румен Радев, че ситуацията около коронавируса била изтървана. Здравният министър уточни, че се работи непрестанно, и даде за пример инфекциозната болница в Бургас. Припомняме, че по-рано днес премиерът Борисов също реагира остро на Радев заради ген. Мутафчийски.

Новините от днес и със задна дата