петък, 27 ноември 2020 г.

Просветният министър с извънредни новини за учениците часове преди локдауна

  

22 и 23 декември също ще са неучебни дни, днес подписах заповедта. Не е удачно да връщаме децата в училище за два дни, съобщи в телевизионно интервю просветният министър Красимир Вълчев.

Очаква се училищата да се върнат към нормален ритъм на 4 януари следващата година. Детските градини обаче ще се върнат към занимания най-късно на 21 декември. "Най-вероятно ще оставим университетите сами да решават за след Нова година", добави той. 

"Направихме всичко възможно училищата да осъществят максимум обучение в електронна среда, но фактът е, че училища и детски градини са среда на многочислено, многочасово взаимодействие. Няма съмнение, че децата са приносители. Като цяло трябва да намалим средата на взаимодействие. Досега бяхме с диференциран, локален подход, там, където имаше случаи - затваряхме. 

За съжаление, в последните седмици имаме много заразени учители, дори смъртни случаи сред тях. Най-важното е сега да съхраним живота и здравето на учителите. Образователните пропуски могат да се компенсират през лятото, през юни, но животът на хората не може да се компенсира.

 Най-важното е сега да намалим натиска върху здравната система, след това вероятно ще се върнем към варианта на редуване", допълни той. Удължаване на учебната година с две седмици е вариант, добави министър Вълчев. Учителите трябва да бъдат едни от първите групи ваксиниране, редом с лекарите, обясни той.

Новините от днес и със задна дата