събота, 14 ноември 2020 г.

Медиците в Одрин поискаха затваряне на границата с България

  

"Властите трябва час по-скоро да затворят границата между Турция и България, ако искаме да спрем разпространението на епидемията от Ковид-19, което към момента надхвърли показателите отпреди април". Това заяви председателят на областния Лекарски съюз в Одрин д-р Гюрджан Алтун на пресконференция.

Той представи данни, според които увеличението в случаите на Covrd-19 в Одрин, Текирдаг и Къркларели за 15 дни е надхвърлило два пъти средните показатели за страната. По думите му особено висок е ръстът на разпространението на епидемията при бременните и децата. Има увеличение и на смъртните случаи.

Представителят на одринските медици критикува здравното министерство, че не предоставя реална информация за разпространението на епидемията в района, както и къде и как се осъществява изолацията на позитивните случаи, които през последната седмица са надхвърлили 10 хиляди души. Той призова да бъдат взети спешни ограничителни мерки от властите в борбата срещу епидемията.

"Смятаме, че трябва да се въведат колкото може по-скоро ограничения на социалните контакти. Да се въведе забрана или ограничения за излизане най-малко в продължение на 14 дни. Да бъдат затворени ГКПП-тата с България, Гърция и други страни. Както и да се правят повече тестове. Ако не направим всичко това, ни чака ситуация, с която няма да можем да се справим, здравната система няма да издържи", каза той.

Одринският лекар изрази мнение, че огласяваните официално от турското здравно министерство данни за починалите от Ковид-19 към момента са под реалните показатели, които всъщност са много повече.

Той цитира изследване на Истанбулската голяма община, според което жертвите на Ковид-19 от 12 март до 4 ноември са 8456 души повече от огласените от здравното министерство досега. Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи вчера за 11 326 смъртни случаи от началото на епидемията досега.

Междувременно Осман Билгин, валията на Къркларели, другият граничен град с България, каза тези дни пред журналисти, че случаите на Covrd-19 в областта през последните 1-2 седмици силно са се увеличили и че здравните заведения в областта са препълнени с болни.

Според валията увеличението се дължи на изключително засиления пътнически поток на гражданите от съседна България, които идвали специално за пазаруване през уикендите в граничния град.

"Не казвам, че съседите от България трябва да идват колкото може по-малко при нас. Призовавам въобще да престанат да идват. Защото 50 процента от случаите на разпространението на Covrd-19 в нашата област се дължат на активизирането на посещенията на българските граждани през последните седмици. Тези посещения представляват голям риск. Ако продължава с тези темпове, може да се наложи да приложим по-строги мерки от съществуващите в момента", каза валията.

Новините от днес и със задна дата