понеделник, 23 ноември 2020 г.

Здравният министър обяви нови строги мерки в битката срещу К-19 ВИДЕО

  

Започна извънредният брифинг на здравния министър проф. Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса у нас. По-рано Националният оперативен щаб за борба с коронавируса запозна премиера Бойко Борисов с епидемичната обстановка в страната. Министър председателят в резултат открои два основни проблема, пред които е изправена страната.

"Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск. Няма да издържат лекарите и сестрите ни. За мен най-важното е опазването на живот и съм готов да поема всякаква отговорност и риск", каза здравният министър. 

"Не може да си позволим да губим живота на млади хора, на възрасти, лекари и учители. Всеки живот има значение. Сега е време, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг", добави той. "Много колеги са болни, техните близки са болни, много други починаха. Аз няма да съм министърът, който да предаде усилията им", каза той.

"Нужни са нови мерки. Днес заедно с експертите предложих тези мерки на премиер Борисов", каза той. "Удължаваме срока на обявената извънредна епидемична обстановка до края на март 2021 година. Второ - преустановяваме присъствените занимания в училища, ясли и курсове. Преустановяваме всякакъв вид колективни спортни мероприятия, семинари, конкурси и други развлекателни мероприятия", заяви Ангелов. 

"Продължаваме забраната за посещение на дискотеки и барове. Преустановяваме работата на заведенията за хранене, заведения за бързо обслужване и т.н. Те могат да работят само за доставки по домовете", заяви министърът. "Преустановяваме работата на всички нехранителни магазини, включително търговски центрове и молове", каза той.

"Предстои най-светлият празник. Милиони хора празнуват през декември светлината. Всички имаме нужда и вярваме и знаем, че със силата на науката и разума ще посрещнем светлината за семействата си за Коледа. Ако мерките дадат резултати, ще помислим да отхлабим мерките за Коледа. Ако минем заедно през това, ще имаме резултат след 21 дни. Искам да дадем на системата поне месец, за да направим нова оценка около Коледа и да ограничим заразата", каза той. "2 842 649 лица са заразени в ЕС за последните 2 седмици, а починалите са 49 264", каза доц. Ангел Кунчев. 

"23 569 случая са регистрирани в България за този период, което е със 102% повече. Имаме рекорден ръст от 666,5 на заболелите", каза Кунчев. Над 2000 са заразените медицински лица. По данни на Европейския център 14-дневната заболяемост надхвърля 250 на 100 население в държавите от ЕС, има 4 страни под тази цифра - Норвегия, Ирландия, Исландия и Финландия. Броят на починалите за този период е 49 264. По отношение на България за изминалата седмица случаите са над 23 хиляди и има нарастване със 102,07% спрямо предходната седмица. Нареждаме се на 14 място в Европа, каза Ангел Кунчев.

Новините от днес и със задна дата