понеделник, 23 ноември 2020 г.

До 6 месеца без виза във Великобритания от януари

  

От 1 януари 2021 г. българските граждани ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца, като в този период те ще могат да влизат многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове, съобщиха от българското Министерство на външните работи.

По информация на посолството ни в Лондон сънародниците ни, които възнамеряват да пребивават за период, по-дълъг от 6 месеца, с цел работа, обучение или да се установят да живеят във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за виза. Кандидатстването за виза е възможно през правителствения сайт на Великобритания: https://www.gov.uk/browse/visas-immigration.

По информация на британските власти за български граждани са открити следните имиграционни маршрути за работа и обучение:

Квалифицирани работници - Skilled worker route;

Квалифицирани работници - Здравни грижи - Skilled work- Health and Care visa;

Високо квалифицирани работници - Световен талант - Highly skilled workers - Global talent route;

Студенти - Student routе;

Предприемачи в сферата на иновациите - Innovative entrepreneurs;

Специални професии - Specialist occupations.

Притежателите на биометрични паспорти, каквито са българските паспорти, ще могат да попълват молбата за виза чрез смартфон приложение. Ако не успеят или не е възможно разчитането на паспорт, ще трябва да посетят Визов Център - Visa Application Centre.

Одобрените кандидати ще получават защитен достъп до своя имиграционен статут вместо физически документ.

Освен дължимата такса за обработка на заявлението за виза, кандидатите за визи следва да заплатят и такса за здравеопазване, което ще им осигури достъп до здравна помощ чрез Националната здравна служба. Информация за това може да бъда намерена на следния интернет адрес: https://www.gov.uk/healthcare-immigration-application/how-much-pay.

Съгласно новите правила за влизане във Великобритания, публикувани на сайта на министерството на вътрешните работи (Home Office), от 1 октомври 2021 г. за гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария ще се изисква паспорт за пътуване до страната. Българските граждани, получили "статут на уседналост" или "временен статут за уседналост", ще имат право да влизат на територията на Великобритания само с лична карта поне до 31 декември 2025 г. Националните лични карти ще могат да се използват от тях и след датата 31 декември 2025 г., ако картите отговарят на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация.

Подробна информация за условията на влизане и престой във Великобритания след 1 януари 2021 г. може да прочетете на следните адреси:

https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021

https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-after-brexit

Възобновиха онлайн преговорите за Брекзит

Великобритания и ЕС възобновиха онлайн преговорите си за постигане на споразумение за отношенията си след Брекзита, предаде Франс прес.

Трудните преговори бяха забавени в четвъртък от случай на заразяване с Ковид-19 в европейския екип, който принуди главния преговарящ на ЕС Мишел Барние и британския му колега Дейвид Фрост да прекратят физическите срещи.

"След технически дискусии през уикенда, преговорите днес продължават онлайн с Дейвид Фрост и нашите екипи", съобщи Барние в Туитър.

"Не остава много време. Запазват се някои основни разногласия, но продължаваме да работим усърдно за постигане на споразумение", добави той.

Остават по-малко от 40 дни до 31 декември, когато приключва преходният период на Брекзита, след който Великобритания, която официално напусна ЕС на 31 януари, престава да прилага европейските норми.

Без търговско споразумение между Лондон и Брюксел има риск от нов икономически шок, който би се прибавил към този от епидемията от новия коронавирус. Двете страни трябва да постигнат споразумение достатъчно рано преди края на годината, за да има време то да бъде ратифицирано от британския парламент и от Европейския парламент, отбелязва АФП.

Междувременно говорител на Европейската комисия заяви, че не е възможно преходният срок до пълното оттегляне на Великобритания от ЕС да бъде удължен след 31 декември тази година. Преговорите за сключване на търговско споразумение продължават, но някои значителни и основни различия между двете страни засега се запазват, добави той на пресконференция.

По неговите думи преговарящите продължават срещите онлайн, докато изтече карантината, наложена на ръководителя на европейския преговорен екип Мишел Барние. Говорителят поясни, че Барние следва правилата, наложени в Белгия и седемдневната му карантина може да изтече в четвъртък. Това ще зависи от изследването, което Барние предстои да си направи след три дни, допълни той.

Миналата седмица председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен потвърди, че има напредък в преговорите. Тя отбеляза, че засега се запазват споровете за пазарната равнопоставеност на дружествата и особено за държавната помощ.

Новините от днес и със задна дата