сряда, 14 октомври 2020 г.

Установено: Витамин D не предотвратява тежката форма на Covid-19

 Витамин D не предотвратява тежката форма на Covid-19

В началото на май т.г. се появиха няколко изследвания, според които хората с дефицит на витамин D изпитват сериозни здравословни усложнения при заразяване с COVID-19. По тази причина рязко нарасна продажбата на добавки с този витамин с надеждата на хората да се предпазят от коварния вирус.

Според професора по педиатрия Аблърт Тод Александър обаче тези последни открития са още една заблуда, която превърна витамин D едва ли не във витамин чудо. 

Той се обосновава с това, че асоциативните данни не доказват непременно причинно-следствена връзка, а резултатите от  COVID-19 следват същата грешка. 

Професорът отбелязва, че тепърва ще бъдат публикувани  резултати от съответни рандомизирани контролируеми изследвания на добавката витамин D, за да покажат, че той не може да предотврати заболявания, като рак и астма. Изследванията показват, че основният ефект от витамин D, който в естествена форма се среща в мазната риба, черния дроб и яйцата, както в слънчевата светлина, се състои в засилване абсорбцията на калция от червата. Проф. Александър обяснява също така, че този витамин във вид на добавка активира бъбреците и черния дроб. А това означава, че прекаляването с витамин D може да предизвика проблеми. 

Калцият, изработван в големи дози с тази добавка - повече от 2000 МЕ на ден, не може да се отлага в костите и отива в урината. А това повишено количество на калций в урината често провокира образуването на камъни в бъбреците, които трудно могат да бъдат изхвърлени, освен това могат да предизвикат бъбречни заболявания.
Освен това специалисти от СЗО препоръчват да помагаме на имунитета си с прием на достатъчно количество плодове и зеленчуци.

Много хора от началото на епидемиологично неблагоприятния сезон започват да употребяват синтетични витамини, стремейки си по този начин да укрепят имунитета си и да се защитят от заразяване с каквато и да е вирусна инфекция. Според експертите, трябва да сме много предпазливи с високите дози витамини, като непременно се посъветваме с лекар, преди да решим да ги приемаме. 

Експертите изтъкват, че много по-правилно е да се придържаме към балансирано хранене, да употребяваме продукти с “естествени витамини”, т.е., плодове и зеленчуци. Това ще засили способността на лигавиците и тъканите да се борят с вирусите. Опитайте ежедневно да изяждате по пет порции различни зеленчуци и две порции плодове. Като говорят за такива “порции”, експертите имат предвид един плод или един зеленчук, или няколко от тях, но с размера на човешка длан. /zdrave.to

Новините от днес и със задна дата