сряда, 14 октомври 2020 г.

Заради COVID-19: Недостиг на легла и липса на лекари и медицински персонал в Бургаско

  

Бургас е една от критичните области, където недостигът на легла за COVID-болни вече е осезаем.

Инфекциозното отделение в Бургас, където се настаняват най-тежките случаи на коронавирус, е пълно на 100%, заети са всички 16 легла, съобщи bTV.

Спешно настанените с други инфекциозни заболявания се пренасочват към болницата в Айтос, за да може да бъде освободен още един етаж допълнително.

COVID-отделения в областта се откриват в още три общински и две частни болници. Легла ще бъдат осигурени, но на този етап медицински специалисти няма. Подобна е ситуацията и в Гоце Делчев, където пациенти чакат, за да бъдат настанени в болница.

Персоналът на инфекциозното отделение в УМБАЛ - Бургас вече е на прага на изтощението.

"Направо сме станали, как да ви кажа, като хотелите, на резервация, чакат да изпишем няколко човека, за да може веднага да се настанят следващите", посочва д-р Ростислава Кръстева - зам.-началник на Инфекциозно отделение.

Две от сестрите са напуснали. Така за 16 болни се грижи по една сестра на смяна.

Според Дора Стоилова - старша сестра в Инфекциозното отделение, графикът е претоварен и се карат извънредни смени, което е непосилно.

Д-р Светлозар Георгиев- зам.-директор на УМБАЛ Бургас, апелира за помощ, особено от доброволци, "особено такива, които не вярват, че има коронавирус, да дойдат да помогнат, ще бъдат възнаградени", казва лекарят.

Спешно се отварят нови COVID-отделения.

В Карнобат вече има настанени трима болни, във вътрешно отделение. Лекуват ги с консултации по телефона, защото инфекционист няма.

Плановете на ръководството са след ремонт на затвореното преди 10 години родилно отделение, болните от COVID-19 да бъдат настанявани тук. Те обаче ще ползват един общ вход с детското отделение.

И в Гоце Делчев болницата не може да побере всички пациенти с коронавирус, които имат нужда от лечение. Има и недостиг на персонал. Очакват разрешение от здравния министър за разширяване на едно от отделенията.

Новините от днес и със задна дата