събота, 17 октомври 2020 г.

Доц. Мангъров се принуди да си направи тест за К-19, но настоява да му го платят

 
Доц. Атанас Мангъров обяви, че ще си направи тест за Ковид, защото в противен случай трябва да кара задължителната 14-дневна карантина. Той бе гост на водещия от БНТ Георги Любенов, а по-късно водещият обяви, че е положителен за К-19. 

По този начин Мангъров е контактен и от РЗИ в София го натиснаха по общо предписание да си направи тест. Затова медикът все пак е склонил да се тества. Но е поискал здравните власти да платят за PCR-a му.

 „При отказ от изследване, лицето подлежи на 14 дневна карантина“, уточняват от столичната регионална здравна инспекция. Пред в. "Сега“ доц. Мангъров заяви, че няма никакво предписание от СРЗИ, но ще си направи тест в близките дни, за да успокои „почитаемата публика“.

Той отново повтори, че инкубационният период за този вирус е 2 седмици и сега все още е рано да се изследва. По думите му тези, които са били в контакт с Георги Любенов и вече са се тествали, не могат да са напълно спокойни, защото трябва да мине достатъчно време от контакта им с него. Затова и, ако искат, трябва да се тестват повторно.

"Основната вина, която имаме лекарите е че допуснахме да има два лагера между лекарите. Едно общество, което смята, че е развито, трябва да вярва на наука, а не на шамани и предложения, това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в телевизионно интервю. Многократно предлагам на лекарския съюз да се говори експертно в специализираните форуми, а не в социалните мрежи чрез нападки", обясни председателят на БЛС.

 "Понякога мнението на един и същ експерт си противоречат през няколко месеца. Лекар каза през март-април, че е нужно да се тестваме масово, а преди дни заяви, че ПСР-ите са "трошене на пари". Ще си позволя да кажа името на този доцент - това е Атанас Мангъров. Това не е обида, а неговите думи. На неговата съвест лежи това, че голяма част от обществото е объркано", каза д-р Маджаров. "Няма политика в това, че доц. Мангъров прави противоречиви изказвания", каза още д-р Иван Маджаров.

Новините от днес и със задна дата