четвъртък, 3 септември 2020 г.

Полиция разчисти палатковите лагери в София

  

Полиция и жандармерия са премахнали палатковите лагери в София. Това се е случило около 3 часа през нощта.

В палатковия лагер на Орлов мост е имало около 30 души, които не са оказали съпротива. Служители на Столична община също са съдействали, съобщиха източници от МВР. Кадри в социалните мрежи, минути след 3 ч. показват, че повторната блокада на Орлов мост, продължила близо месец, е вдигната.

Акцията е преминала без сблъсъци между полицията и протестиращите в района. Няма задържани, предаде БНР.

От Центъра за градска мобилност потвърдиха, че кръстовището при Орлов мост е освободено и движението на автобусните и тролейбусни линии e възстановено. Тази сутрин всички линии на градския транспорт се движат нормално.

Свободно е и кръстовището пред Ректората на Софийския университет. Палатковият лагер на "Системата ни убива" е преместен на тротоара пред Партийния дом, тъй като майките имат разрешение от столичната администрация.

Това е страшна свинщина", заяви адвокат Николай Хаджигенов, който е част от Отровното трио и с думите си визира всичко случило се снощи, най-вече ескалацията на протеста. И добави, че навсякъде по света се случват неща, каквито станаха вчера и особено снощи, както и че Отровното трио се опитва да успокои нещата.

Междувременно от Столична община почистват Триъгълника на властта след сблъсъците снощи. Нови демонстрации се готвят още тази сутрин. Организаторите от "Отровното трио" призовават за подновяване на протестните действия още в 9 часа.

До вдигането на палатковите лагери се стигна след сблъсъци, обгазени и арестувани през вчерашния ден и през нощта. Пострадаха полицаи, протестиращи и журналисти.

Снощи на протеста в Триъгълника на властта напрежението ескалира още повече след 21 ч. Група протестиращи започнаха да замерят кордона от полиция пред сградата на Народното събрание с кенчета, яйца, пластмасови бутилки, а след това и с бомбички.

След 22 ч. служителите на реда разшириха периметъра на охраняемата зона и се стигна до сблъсъци. Последва остра реакция от протестиращите, които хвърляха още повече бомби, всевъзможни предмети, както и павета и части от счупени кашпи. Стигна се до нови арести.

В 23 ч. в района на протеста беше позиционирано водно оръдие.

Жандармерията разцепи хората на две с плътен кордон. Едните протестиращи останаха от страната на ЦУМ и бул. "Мария Луиза", а другите от страната на президентството и улица "Съборна". Агресивната част от демонстрантите се озова от страната на "Съборна".

Чак след полунощ страстите утихнаха. Това, което остана след драматичната нощ на площад "Независимост", е невиждана гледка като след война - плътно покрита улична настилка с павета, камъни, пейки, кашпи и хаос, който дълго ще се помни.

Началникът на СДВР комисар Антон Златанов даде извънреден брифинг в 1 часа през нощта след сблъсъците между полицията и агресивни протестиращи, които хвърляха бомбички, павета и бутилки по тях.

Златанов подчерта, че не са броили всички бомбички, хвърлени срещу униформени, но със сигурност са над 100, като някои от тях са били много мощни и били няколко вида. Имало и много пиротехнически изделия, включително опасни сигнални ракети. А самоделно взривно устройство се е взривило в полицейски автомобил, след като протестиращ е счупил едно от стъклата.

Сутринта бяха задържани 35 души, и сега продължаваме с арестите, задържани са със сигурност над 60 лица само вечерта, уточни полицейският началник, като изтъкна, че много от тях са били в нетрезво състояние и под въздействието на "всякакви вещества" и са били агресивни.

Не приемаме опитите за противопоставяне на българския народ срещу българската полиция, категоричен бе Златанов.

Новините от днес и със задна дата