четвъртък, 10 септември 2020 г.

Край на практиката по ревалидиране на лични документи

  

Преустановява се практиката по ревалидиране на обявени за невалидни български лични документи, които преди това са били декларирани като загубени или откраднати. Прецизират се и основанията за обявяване за невалидни на лични карти и паспорти на българските граждани, записаха депутатите при приемане на първо четене промени в Закона за личните документи, предаде БТА.

По този начин ще се постигне съответствие на информацията за документите, налична в информационната система на МВР, на Интерпол и на Шенгенската информационна система, се посочва в мотивите към законопроекта.

Друга цел е да се предвиди:

- възможност за обявяване за невалидни на документи за самоличност - лична карта, паспорт и заместващ го документ, когато предходния документ от същия вид не е върнат от лицето, а новия документ за самоличност се получава чрез упълномощено лице (при подаване на заявление за издаване на български личен документ в дипломатическите или консулските служби извън страната);

- когато по служебен път е получена информация за използвани подправени лични документи (фалшива самоличност);

- както и по изрично искане на лицето, когато то има съмнение, че с данните му е злоупотребено (чужда самоличност).

Красимир Ципов от ГЕРБ коментира, че не са малко случаи, когато изгубен документ се обявява за откраднат. Според него промените ще дадат възможност в информационната система коректно да се отразяват всички случаи на унищожени, загубени или откраднати документи и ще се предотвратят такива казуси, в които едно лице в един момент да разполага с два документа за самоличност.

След два часа работа народните представители приключиха днешния работен ден поради липса на кворум. Това стана след поименна проверка. До нея се стигна, след като депутатите решиха да обсъдят днес промените в бюджетите на НЗОК и на ДОО за 2020 г., които бяха предвидени за утре, а от ДПС поискаха поименна проверка преди гласуване на предложението им за пряко предаване на дебатите.

Новините от днес и със задна дата