четвъртък, 3 септември 2020 г.

Шефът на СДВР: 126 задържани, 80 ранени полицаи и самоделни взривни устройства, скрити в палатките

  

126 души са задържани за агресивни действия, като 60 от тях са с криминалистически регистрации. Палатковите лагери в един момент се оказаха много добро прикритие за складиране на самоделни взривни устройства. В един от лагерите колегите намериха коктейл "Молотов". Това заяви на брифинг директорът на Столичната дирекция на полицията старши комисар Георги Хаджиев.

По думите му, именно заради това, че част от смоделните бомбички са извадени от палатките, полицията е взела решение в 3 часа тази нощ да бъдат премахнати палатките на кръстовищата на Ректората и Орлов мост.

При премахването на палатковите лагери няма задържани. Всички присъстващи там са изпълнили полицейските разпореждания, добави Хаджиев.

Шефът на СДВР каза още, че са образувани 15 бързи полицейски производства, като всички материали ще бъдат докладвани в прокуратурата и ще бъде търсена най-строга отговорност от задържаните лица.

Георги Хаджиев определи обстановката снощи като тежка и каза, че е минат праг на търпение. Той категорично отрече полицията да е използвала нервнопаралитичен газ и подчерта, че тя използва лютив спрей.

"Имаше брутална агресия срещу полицаите, с часове срещу тях бяха хвърляни бомбички, павета, метални тръби. В резултат от тези действия полицията реши, за да запази животи, част от агресивната тълпа да бъде изтласкана. Тактиката ни беше пасивна и щадяща. Няма как в продължение на дни част от организаторите да призовават за сбълъсъци с полицията и да не се стигне до такива сблъсъци", обясни директорът на столичната полиция.

Той определи дейстията на полицаите като изключително щадящи, но по думите му при сблъсъци пострадали има и от двете страни. Хаджиев каза още, че пострадалите полицаи са 80, като те са с различни травми, изгаряния и контузии.

 "Досега единствената ни идея беше да търсим баланс, но снощи бе преминат един праг на търпение. Така че аз призовавам да се спазва законоустановения ред. Въпрос на преценка е оттук нататък полицията ще действа, но ние няма да допуснем нарушаването на правото на останалите граждани на свободно придвижване", категоричен бе Хаджиев.

Новините от днес и със задна дата